5G Mreža - stigao nam je i eSIM

Razvoj nove tehnologije doveo je do neimenovnog “odumiranja” fixne telefonije, dje iz godine u godinu ljudi sve manje koriste fixne telefone - jer kvalitet usluga mobilnih operatera je drastično poboljšan prošle godine koliko mi se čini.

Naredne godine 2021, očekujemo 5G mrežu u Srbiju, a i već imamo prvu 5G baznu stanicu koja je aktivna od polovine 2019.

Pošto nam se 5G mreža približava, i uskoro dolazi, vidim i čitam po portalima da dosta njih protestvuje protiv ove 5G mreže, jer misli se da je 5G mreža na neki način ”ubica čovečanstva” Preživeli smo 4G - četvrtu generaciju, mislite li da će biti loše u petoj generaciji? :grinning:

eSIM možda dosta vas je čulo za karticu koja je uvedena, ja mislim ove godine - koja podrazumeva da ne postoji više fizička sim kartica, već da sve ide elektronski.
Kako sam gledao trenutno samo Globatel mobilni operater nudi ovu uslugu i to na sledećim telefonima:

• iPhone XS, XS max, 11, 11 Pro
• Google Pixels 2, 3, 4

Da li je neko od Vas već uzeo eSIM? Želeo bih da čujem iskustva sa tom karticom.

1 Like

Mislim da je 5G veliki potencijal, bukvalno i frižider i pegla će biti na mreži. Ono što me brine je činjenica da je vlada Slovenije sa dnevnog reda skinula strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodjeli frekvencijskog spektra za 5G. I Švajcarska je prije nekoliko dana takođe odložila uvodenje 5G nakon niza protesta prošle godine. Kao razlog navodi se kako su “pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna”…

Moje mišljenje na ovome je da sada trenutno bezkorisno jer još uvek se razlike izmedju država nisu drastično toliko pomerilo da bi potrebe za 5G bilo. Jos uvek je to mlada napredna verzija već dobro ustanovljene 4G Mreže koja je u većini država dozvola dobru primljenost i pokrivenost. U skoro svakoj državi ako ne u svakako postoji 4G mobilna mreža. A sto se tice štetnosti, mislim da jos nije vreme i da Svajcarska i Slovenska pa čak I ostale Vlade koje ne doživljavaju još uvek na 5G mrežu jer je ona zaista drugačija i na većim je mmTalasima nego 4G koja je malo bliža strani jonizirajuceg zračenja koje može mjenjati strukturu molekule čestica i dovesti do promene kod ljudi. Jos uvek ne mogu tvrditi jer jos nema jakih činjenica da je sigurna. Jer evo i u Americi gde je 5G uveliko prihvaćen ima svoje limitacije neki od njih su i konekcija. Veoma je lako ometi 5G mrežu ako se ne nalazimo u direktnom kontaktu sa njom. Za sada treba čekati.

Čitav svijet kupuje 5g uređaje, jedino na Balkanu prave proteste, kao śto @sila reče zbog “pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna”…

U Japanu već imaju 6g ili je prave?

Jedva čekam još bržu konekciju i bolje pozive :partying_face:

Pa dobro svi se radujemo i ja cak volim unapredjivanje tehnologije ali sacekaj da vidimo da li ce imati kakve stetnosti na zdravlje. 4G nije zato sto je bila daleko od Jonizirajucih zraka. 4G je Nejonizirajuca koja nema strukturu menjaja celija.

“U JAPANU JEDU OVO STO VI BACATE PO PODU. DA DA TO JE HRANA, PA BOLJE DA NISTA NE JEDEMO NEGO OVO SMECE:” - Ko zna odakle je ova recenica je sigurno gledao :joy:

Al dobro bas 6G nece za nekoliko godina i to bas. Mozda za nekih 8-9 god bude prije ne verujem. Tek treba da se razvije 5G.