Agresivna kampanja posrbljavanja

Juče prelistavam YT i naletim na sljedeći video:

Onda jutros naletim na ovaj:

Sada kontam da su oba videa postavljena u posljednjih mjesec dana, i da je prvi video zapravo odgovor na ovaj drugi.

Zašto Srbi imaju potrebu da nas posrbljavaju? Stotinama godina unazad nas nazivaju turcima, poturicama, otpadnicima. S druge strane, turci su nas nazivali bošnjacima. Pazite, stotinama godina.

Uzmimo hipotetički da su današnji srbi stvarno i stoprocentno srbi, i da smo mi bošnjaci stoprocentno srbi. I oni vas se odreknu prije 500-600 godina, i vi odjednom imate drugu kulturu, drugu zastavu, borite se protiv njih, vaši preci se tukli sa njima, da ne idem dalje. Svetili su se “turcima” i u ovom posljednjem ratu.

U konačnici, “izdali smo vjeru pradedovsku” što oni kažu. Aha, znači nema veze sa srpstvom, nego sa vjerom. I tu dolazimo do ključnog problema. Nisi srbin ako nisi pravoslavac.

Svako otpočinjanje ovakve teme da smo svi porijeklom srbi, a zapravo nikad te ne bi primili kao srbina… na šta vama to liči?

2 Likes

Činjenica je da su naši komšije u svakom smislu agresivniji od nas. Sama kultura prisvajanja kod vlaha nije fenomen već dio opšte kulture, i malo i veliko i staro i mlado iz vlaškog naroda ima ogromne šanse da vam tokom konverzacije kaže da ste vi zapravo srbi ili potekli od srba. Sve bi to bilo manje zanimljivo da nemaju profesionalce poput Jovana Deretića, Allah mu dao šta zaslužuje, i sličnih koji su od ovog napravili neironične viceve.

Evo u ovom klipu sekcija za komentare je puna vlaha koji se ne odvajaju od kalupa vlaškog.

2 Likes

Meni je jako bitno da se njihova agresivna ideologija kritikuje i da nailazimo na ovakve neke primjere dje se takodje kritikuje pa u kojem god kontekstu. To je dobar pokazatelj da mi koji smo najvise ostecenji njihovim djelovanjem nismo jedini koji to tako vidimo i dozivljavamo.

To je dio poremecenje ideologije i poremecenog ubjedjenja.Promjena ce desiti kad budu sacerani u cosak pritisnuti svi svojim nedjelima.

Ovo je dio iz neke predjasnje slice teme ili snimka koji si podjelio.

Dakle, bez obzira što, u genezi bošnjačkog naroda, nije teško dokazati da dijelovi Bošnjaka Sandžaka i Bosne imaju svoje biološko-genetsko porijeklo od različitih naroda -Bogumila, Srba, Arnauta, Pomaka, Crnogoraca, Turaka, Gota i sl. time se ne opovrgava činjenica da se formirao i nastao jedan sasvim novi entitet – Bošnjaci, sa karakteristikama i nacionalnim značajkama koje ga čine posebnim narodom na ovim prostorima. (…) U tom smislu neumjesni su prigovori da Bošnjaci ’nemaju svoje posebno porijeklo, jezik i korijen, te da zbog toga nisu poseban narod i da treba da se vrate u pradjedovsku vjeru

2 Likes

Ne bih ja to tako sročio, daje dojam da smo mi tu kao najmlađi narod pa smo nastali i od malo turaka i od malo srba i crnogoraca, ne mi imamo srodnih tacaka sa njima, kako i ne bi nakom toliko vijekova, ali mi nismo nastali prosto kao mjesavina ostalih naroda.

2 Likes

Dobro, nije on tako ni naveo. Kaže lijepo:

Ovo je itekako evidentno, ne samo kod Bošnjaka, već kod svih naroda na Balkanu. S druge strane, glupo bi bilo tvrditi da je drugačije. Ovdje se misli na autosomalni DNK, ne na Y. Mene čudi da niko od njih ne spominje mnogo mlađe nacija na svijetu i niko ne smije pisnut, kao što je Amerika, Kanada, Novi Zeland, Australija, Tajvan, pa i Saudija, Jordan, UAE, Katar itd. Ok, ne svađaju se oni oko jezika, ali mi se moramo svađati i oko toga, jer ako nemaš svoj jezik onda ti djeca i ne dobijaju za lektiru Maka Dizdara, Abdurezaka Bjelavca, neće ni čuti za njih zapravo, nego čitaju Njegoša i njegove pljuvačine po našem Poslaniku a.s. i Islamu, i uče Smrt majke Jugovića napamet.

Moje pitanje se svelo na to, ne znam kakav feedback očekuju srbi na ovakve tvrdnje sve i da jesmo porijeklom srbi? Šta, da nestanemo sa Balkana? Nekakvo pravo na teritorije? Zaista ne kontam.

3 Likes

Ne, naš nestanak sa balkana oni pokušavaju ostvariti vojno i politički, a ovo je samo njihova kaljava (ne)kultura.

3 Likes

Oni bi najsrecnije bili da se svi asimiliramo kao pojedinci,da se ponasamo ko oni i da gruhenjamo krmetinu a da nas oni pritom ujedno hvale i kude,mozda su takva njihova ocekivanja i u njihovim mozgovima mozda realna.

Ne znam zaista sta oni hoce,koji je njihov krajni cilj.
Al sta god i kako god,dobronamjeran nije.

3 Likes

Nisam odgledala oba videa, ali je tematika jako poznata i mnogo prisutna u posljednje vrijeme svuda u regionu. Vjerovatno zbog izbora, narednog popisa itd.
Juče sam odgledala emisiju Pretres gdje Zukorlić između ostalog kaže da sve i da hoćemo da se asimiliramo Srbima, Crnogorcima - oni nas nikad ne bi prihvatili. Jer niko ne voli takve ljude. Ono što oni hoće jeste da ubijede i sebe i narod da Bošnjaci ne postoje, a to gdje će nas oni svrstat poslije to je manje važno.
Druga stvar, gledala sam i snimak pokojnog Zorana Đinđića kad je dolazio u NP i kad ga mladić pita zašto nas ne naziva Bošnjacima nego Muslimanima, on to objašnjava na baš neki glup način kako mu to kad izgovori zvuči kao da smo mi došli iz Bosne a ne da smo stanovnici Srbije. Kao nek se svako osjeća za sebe kako hoće. Baš cijenim inače njegov lik i djelo, ali mi je to zvučalo baš bezveze u najmanju ruku.
Helem, činjenica je da oni neće prestat to da rade nikad, kad god im se ukaze prilika. Na nama je hoćemo li dozvolit da se to desi.

3 Likes

Pa naši preci u Sandžaku ne tako davno zapravo i jesu živjeli na teritoriji Bosne, pa eto, poslije imali autonomiju i ostali i bez toga i poklonilo se pola crnogorcima pola srbima, a mi izvisili danas. Nego srbi se prave ludi, misle da izbrišu nekako svih onih 500 godina kao da se nikad nisu ni desile, nego prvo bila Raška pa odmah postalo sve Srbija.

2 Likes