AMD Zen 3, Ryzen 4000 Datum izlaska, Specifikacije, Performanse

Zen 3 dolazi

"MOJA PREPORUKA : Ako vam je dugo citati ovo , udjite ovde i stavite Slovenian Female i vecinom ce citati na naski naravno sa Slovackim i pomalo Ruskim akcentom ali 90-95% je razumljiva."

AMD-ova Zen 3 arhitektura trebala bi sletjeti ove godine, postavljajući temelje za novi talas moćnih čipova zasnovanih na novijoj verziji AMD-ove najuspješnije arhitekture do sada. Nova Zen 3 mikroarhitektura napajaće AMD-ovu kompletnu liniju čipova nove generacije, uključujući Ryzen 4000 “Vermeer” desktop procesore koji će se uskoro takmičiti za mjesto na našoj listi najboljih CPU-a , Ryzen 5000 čipove za laptop i EPYC Milan podatke centralni procesori. AMD planira objaviti prve detaljnije detalje o novim Zen 3 čipovima 8.10.2020 u 10:00 PT . (oko 19:00h po nasem vremenu)

AMD-ova originalna Zen mikroarhitektura donijela je na tržište temeljno preispitivanje dizajna desktop procesora i, pritom, spasila kompaniju od bankrota. Zen bazirani “Napels” čipovi takođe su otvorili put dizajnima zasnovanim na čipovima koji sada preplavljuju industriju i postavili novu traku za brojanje jezgara i cijene u industriji koju su dugo mučile stagnirajuće inovacije jednog dominantnog igrača .

Koliko god AMD-ov brzi uspjeh sa Zenom bio impresivan, to je bio samo prvi korak na AMD-ovoj višegodišnjoj mapi. AMD-ov solidan nastavak sa Zen 2 arhitekturom, koji je upario sa 7nm procesom u “Matisse” čipovima, učvrstio je AMD-ovu dominaciju u cijenama, skaliranju performansi i efikasnosti dok se Intel borio da pređe na svoj 10nm proces . To je pokrenulo ogroman zaokret za proizvođača čipova, jer nastavlja krasti tržišni udio od Intela ubrzanom brzinom i dostigao je najvišu vrijednost dionica u istoriji .

A sada je skoro vrijeme da Zen 3 izađe na tržište, jer se Intel suočava sa još više kašnjenja u svom prelasku na 7nm . AMD kaže da Zen 3 ima potpuno novu arhitekturu. Uparen sa očekivanim napretkom protoka protoka po ciklusu (IPC) i ranim znakovima pojačanja do 4,9 GHz, AMD će možda imati samo čarobni metak koji je konačno uznemirio Intela sa njegove pozicije na vrhu naših mjerila performansi u igrama .

Osim AMD prezentacije o Zen 3 arhitekturi koja je slučajno objavljena na YouTubeu i curenja AMD povjerljivih dokumenata koji podupiru informacije u toj prezentaciji, kompanija nije javno podijelila detalje o dizajnu. Međutim, kompanija je podijelila puno informacija o rasporedu Zen 3, a niz curenja bacio je dodatno svjetlo na arhitekturu koja će uskoro biti objavljena. A prve dubinske detalje o novim Zen 3 čipovima naučit ćemo 8.10.2020 u 10:00 PT . (oko 19:00h po nasem vremenu)

Ako je jedno sigurno, Zen mikroarhitektura potpuno je redefinirala naša očekivanja od glavnih čipova za desktop računare , a racionalno je očekivati ​​više istog sa Zenom 3. Pokrijmo ono što do sada znamo o Zen 3.

AMD Zen 3, Ryzen 4000 Ukratko

  • TSMC N7P ili N7 + proces
  • 32+ MB objedinjene L3 predmemorije
  • Dizajn multi-chip modula (MCM)
  • Do 64 jezgre za čipove data centra
  • AMD će objaviti detalje o Zen 3 i Ryzen 4000 8.10.2020
  • Prvi klijentski (desktop i / ili laptop) čipovi stižu krajem 2020. godine
  • EPYC čipovi u data centru Milan stižu krajem 2020. godine
  • Kompletne radne površine računara, laptopa i servera Zen 3 na tržištu su do kraja 2021. godine
  • Cijene su divlja karta, ali AMD je povećao cijene nedavnim lansiranjima

Biće to uzbudljiv pad za igrače … vrijeme je da započnu novo putovanje s @AMDRyzen Zen3 i @Radeon RDNA2 pic.twitter.com/O9SXvLo4y0 9. septembra 2020.

AMD Zen 3 Ryzen 4000, Ryzen 5000, EPYC Datumi izlaska

Danas se fokusiramo na Zen 3 procesore. Zbunjujuće je što AMD koristi Ryzen 4000 brendiranje za svoju trenutnu generaciju Renoir APU-a i čipove za laptop, ali oni dolaze sa Zen 2 arhitekturom. Zen 3 desktop procesori doći će s oznakom Ryzen 4000, dok će Zen 3 čipovi za prijenosnike imati oznaku Ryzen 5000. (Imajte na umu da postoje neutemeljeni izvještaji da će AMD ujediniti proizvode Zen 3 pod jednom šemom marke Ryzen 5000, ali to nije potvrđeno.)

AMD je podijelio svoje najnovije mape puta na Danu finansijskih analitičara 2020. godine, kada je istaknuo svoj kontinuirani marš s novim CPU mikroarhitekturama i gušćim procesnim čvorovima. Svaki korak na putu obećava poboljšanja u funkcijama, a AMD se fokusira na predvidljivu i pouzdanu kadencu izdanja, što je sve predstavljalo izazov za Intel jer ostaje zaglavljen na 14nm čvoru za radnu površinu.

AMD-ova Zen putna mapa proteže se do kraja 2021. godine, što je kompanija potvrdila, znači da će cijeli spisak Zen 3 čipova biti u potpunosti na tržištu do kraja sljedeće godine. To uključuje Ryzen 4000 Vermeer desktop računarske čipove, Ryzen 5000 čipove za laptop i EPYC Milan procesore.

Kao i kod AMD-ovih prethodnih postava, svi ovi čipovi dijele istu osnovnu skalabilnu mikroarhitekturu - u ovom slučaju, Zen 3. AMD će za čipove koristiti “poboljšanu verziju” TSMC-ovog 7nm procesa, ali nije pojasnio koju će konkretnu verziju imati koristiti. Zen 3 čipovi bi mogli koristiti N7P postupak, koji i dalje koristi tradicionalne tehnike izrade DUV, ali je 7% brži i 10% energetski efikasniji od trenutnog 7nm procesa koji AMD koristi za Ryzen čipove. AMD bi mogao koristiti i N7 + proces koji donosi još veće prednosti (+ 15% performansi, -10% snage) koje nosi napredna EUV proizvodnja. U oba slučaja očekujemo mnogo veće poboljšanje performansi od Zen 3 nego što to vidimo kod modela Ryzen XT , ali zaronit ćemo u to uskoro.

AMD je neprestano zaobilazio glasine da njegovi Zen 3 čipovi kasne i pojasnio je da njegovi čipovi ne bi koristili TSMC-ov 5nm proces . AMD već dugo tvrdi da će se Zen 3 čipovi pojaviti na tržištu ove godine, što ima smisla s obzirom na Zen 3 EPYC Milan čipove data centra na mapi. Kompanija je kasnije pojasnila da će Zen 3 “klijentski” čipovi takođe doći na tržište ove godine . To je važna razlika, s tim što izraz “klijent” znači da ćemo i ove godine vidjeti čipove za redovne potrošače.

Prvi Zen 3 potrošački čipovi mogli bi se pojaviti u obliku dugo očekivanih Ryzen 4000 ‘Vermeer’ procesora. Ovo bi proširilo AMD-ov uspjeh na desktop računarima i učinilo bi da Ryzen XT modeli predstavljaju puki prekid između velikih lansiranja proizvoda. Suprotno tome, prvi Zen 3 čipovi za potrošače mogli bi na laptope doći kao brzi sljedbenik čipova kompanije Ryzen Mobile. AMD-ovi najnoviji mobilni procesori tek sad zauzimaju tržište i konačno su stekli određenu snagu, ali brzo praćenje učvrstilo bi AMD-ovu poziciju ozbiljnog pretendenata u mobilnom segmentu. Intel ima svoje obećavajuće Tiger Lake mobilne čipove koji su lansirani i ove godine , pa bi bilo pravo vrijeme za novu liniju Zen 3 mobilnih čipova koji će se suprotstaviti Intelovom napadu od 10 nm.

Ali postoji još jedna mogućnost koja ima puno smisla. AMD ograničava svoje trenutne Renoir APU-ove samo na OEM tržište, iako smo uspjeli dobiti 4750G čip na pregled . AMD nije predstavio nikakve planove za dovođenje tih čipova na maloprodajno tržište, ali je obećao da će podržati budući neutvrđeni APU za matične ploče serije 400 i serije 500. AMD bi nas opet mogao šokirati i objaviti novi APU kao svoj prvi potrošački Zen 3 čip. To bi zapravo ubilo dvije ptice jednim kamenom: AMD koristi svoju APU matricu za tržište desktop računara i laptopa. AMD-ovi APU-ovi sljedeće generacije, kodnog imena Cezanne, već su se pojavili u mjerilima , što implicira da se približavaju tržištu.

Brojne su mogućnosti za prve potrošačke čipove, ali strana jednadžbe sa data centrom je jednostavna: AMD kaže da će EPYC Milan, nastavak EPYC Rome čipova, stići na vrijeme do kraja 2020. AMD-ovi EPYC Rome procesori su već ozbiljni izazivači za Intelovu liniju Cascade Lake Refresh , a brzo praćenje sa Milanom samo će pojačati konkurenciju. Intel bi u to vrijeme trebao imati svoje 10nm Ice Lake serverske čipove na tržištu, tako da će konkurencija biti jaka.

Možda najimpresivnije, AMD-ove mape puta pokazuju da će kompanija imati svoje EPYC Genoa procesore u potpunosti na tržištu do kraja 2022. Ti čipovi će se isporučivati ​​s 5nm procesom i Zen 4 arhitekturom, te kao takvi možemo očekivati ​​i da će AMD-ovi Zen 4 procesori za potrošačko tržište također će doći s 5nm procesom.

AMD Zen 3 Ryzen 4000 i EPYC Milan Performanse i specifikacije

Žiri još uvijek nije na poboljšanju performansi koje možemo očekivati ​​od Zen 3 procesora, ali postoji nekoliko primarnih poluga koje AMD može povući kako bi povećao performanse: Kompanija bi mogla povećati frekvencije takta, povećati IPC Zen 3, preraditi hijerarhiju predmemoriranja ili povećati broj jezgara. Kompanija bi, naravno, mogla napraviti mnoštvo drugih promjena u dizajnu, ali one predstavljaju plod s najmanjim vješanjem.

Što se tiče broja jezgara, AMD-ova vlastita prezentacija prošle godine za milanske procesore pokazala je da će se kompanija držati maksimalno 64 jezgre. To znači da će AMD-ov maksimalni broj jezgri, osim u slučaju malo značajnih promjena kasnih u procesu dizajniranja, i dalje iznositi 64 jezgre za svoj podatkovni centar i Threadripper 4000 procesori za tržište visokih računara (HEDT).

EPYC i Threadripper, maksimalnih 64 jezgre, ipak nam ne govore puno o glavnoj radnoj površini. AMD-ov Ryzen 9 3950X trenutno je kralj mainstream radne površine sa 16 jezgara i 32 threada, ali AMD-ov Mark Papermaster rekao nam je da kompanija u bliskoj budućnosti na glavnoj radnoj površini ne vidi “točku zasićenja jezgara”.

To ostavlja mogućnost većem broju jezgara na glavnoj radnoj površini za entuzijaste u budućnosti, ali hoće li se oni isporučiti sa Zen 3 baziranim čipovima za rad, otvoreno je za raspravu. Znamo da će Zen 3 radni čipovi pasti u AM4 utičnicu i možda će biti moguće da AMD istisne više jezgri u svoju glavnu Ryzen liniju (posebno ako koristi manji čvor za veliku IOD matricu).

Biće to uzbudljiv pad za igrače … vrijeme je da započnu novo putovanje s @AMDRyzen Zen3 i @Radeon RDNA2 pic.twitter.com/O9SXvLo4y0 9. septembra 2020.

Međutim, AMD-ovi vlastiti renderi, koje je prikazao kao dio najave Zen 3 događaja 8. oktobra , pokazuju da će Zen 3 procesori kompanije doći sa poznatom konfiguracijom dva računara i jednom I / O matricom, čineći veći broj jezgara modeli za radnu površinu malo vjerovatni.

Maksimalno 64 jezgre zapravo ne koče AMD-ove čipove zasnovane na Zen 3 - kompanija već ima vodeću pomoć u pružanju jezgara i ne čini se da će Intel u bliskoj budućnosti moći parirati sa 64 jezgre. Međutim, Intel ima veliko vodstvo u performansama sa jednim navojem, pružajući čipovima Comet Lake značajno vođstvo u odjelu igara. Intelovi dodaci za dodatne performanse postat će važniji jer Nvidia izbacuje svoje Ampere GPU-ove i AMD brojače s vlastitim Big Navi-om.

AMD može poboljšati performanse po jezgru povećavanjem frekvencije i IPC-a, što će poboljšati Zen-ove jednonitne performanse. Znakove toga već vidimo s nadolazećim čipovima. Dva Ryzen 4000 dijela broja (OPN) nedavno su se pojavila , a dekodiranje ovih nizova (100-000000065-04_ 46/36 Y i 100-000000061-06 49/37 _Y) ukazuje na 16-jezgreni čip sa bazom od 3,7 GHz koji pojačava zvjerskih 4,9 GHz. To je 5,7%, odnosno 4,3% poboljšanje na baznim i pojačanim taktovima, što ukazuje na povećane frekvencije sa Zen 3 procesorima.

Svi znakovi upućuju na AMD koji se drži PCIe 4.0 i DDR4 za Ryzen 4000
desktop procesore.

Brojeve delova za AMD-ov Zen 3 EPYC Milan procesora , koji će snage ne samo data centara, ali i širok raspon od superkompjutera , su također obrađeni. Ovi 64-jezgreni i 32-jezgreni modeli navodno pojačavaju do 3,0 GHz, ali s obzirom na to da postojeći EPYC Rome procesori već povećavaju do 3,9 GHz , to bi mogli biti modeli sa konzervativnim TDP ocjenama za određene slučajeve upotrebe. To znači da bismo u budućnosti mogli vidjeti brže modele.

AMD Zen 3 arhitektura i specifikacije

aNbWrhu4Nsbujjqw6JaqvR-1600-80 opv55Q8bYDEFFv2GnMTZzR-1600-80

Prema AMD-ovom Forrest Norrod-u, Zen 3 arhitektura je potpuno nova, ali kao i kod svih arhitektura, zasigurno nasljeđuje obilje karakteristika svojih prethodnika.

AMD nije podijelio nikakve informacije o novoj arhitekturi, ali NDA prezentacija slučajno je postavljena na YouTube prošle godine. AMD koristi iste arhitekture za svoje desktop čipove, tako da prezentacija EPYC u Milanu i Genovi oslikava široke poteze onoga što možemo očekivati ​​od desktop čipova.

AMD je otkrio da je napravio značajnu promjenu u poravnanjima predmemorije unutar čipa. To ukazuje na to da AMD radi na poboljšanju protoka instrukcija po ciklusu (IPC) i smanjenju kašnjenja, što su ključna područja fokusa za AMD dok razvija svoju arhitekturu. AMD trenutno dijeli svoje čipove u dva četverojezgrena računarska kompleksa (CCX), svaki naoružan 16MB L3 keš memorije. Za Milan se to mijenja na osam jezgri povezanih na objedinjeni sloj L3 predmemorije od 32 MB, što bi trebalo eliminirati sloj kašnjenja unutar računarske matrice i povećati stope pogođenih predmemorije. AMD navodi L3 keš memoriju kao “32+” MB, što znači da bismo mogli vidjeti čak i veće klastere keš memorije bilo u svim, bilo u nekim novim Zen 3 CPU-ima.

Veliki dio uspjeha dizajna procesora ovisi o njegovoj sposobnosti da hrani jezgre za izvršenje podacima (takoreći hranjenje zvijeri). Značajna poboljšanja u ovim oblastima donijet će porast IPC-a, dajući nam više dobitaka u performansama nego što bismo obično očekivali od pukog osvježavanja. Uparivanje povećanog IPC-a s poboljšanom frekvencijom iz brže i zrelije varijante 7nm procesa moglo bi pružiti neke izuzetne poboljšanja performansi gen-on-gen, bez obzira na to da li brojanje jezgara ostaje statično.

Kao što je gore napomenuto, EPYC Milan će sadržavati maksimalno 64 jezgre kao i trenutni modeli Rome i ući će u istu SP3 utičnicu, što znači da su čipovi kompatibilni sa postojećim platformama. Doći će sa istom podrškom za osam kanala DDR4 i PCIe 4.0 i poštovat će osnovnu TDP kovertu od 120-225W, iako je logično očekivati da su u izradi i verzije višeg TDP-a poput 7H12 . Čipovi također imaju dvije tthreada po jezgru, utišavajući prilično sumnjive glasine da će se AMD prebaciti na četiri threada po jezgri (SMT4) kao što vidimo kod nekih konkurentskih čipova centara podataka.

Milanski čipovi sljedeće generacije još uvijek imaju isti raspored od devet matrica kao i modeli Rome iz trenutne generacije , s osam računarskih matrica i jednim I / O matricom, zajedno s osam jezgri dodijeljenih svakom računarskom čipu.

Pojavile su se glasine da će Zen 3 EPYC Milan ponuditi 15% poboljšanje performansi u cjelovitim radnim opterećenjima i 20% poboljšanje performansi u jednonitnim radnim opterećenjima. Te glasine treba uzeti s rezervom i ne ukazuju na ukupna poboljšanja performansi IPC-a za mikroarhitekturu Zen 3. Umjesto toga, čini se da kvantificiraju učinak ukupnog EPYC Milan SoC.

Gledajući dalje u budućnost, AMD nastavlja dalje sa svojom sljedećom generacijom Zen 4 Genoa arhitekture koja je već u “fazi definicije”. Čip će pasti u novu SP5 utičnicu i sletjeti negdje u vremenskom okviru 2021-2022. Kompanija kaže da će Genova doći s “novom memorijom”, što vjerojatno znači DDR5. Sigurni smo da AMD takođe razmišlja o skoku na PCIe 5.0.

Do tada očekujemo da ćemo vidjeti neke AMD-ove radikalne nove tehnologije, poput X3D slaganja i Infinity Architecture 3.0 , u isporuci proizvoda.

AMD Zen 3 Ryzen 4000 matične ploče

S novim talasom čipova koji će se srušiti na tržištu, prvo pitanje na umu entuzijasta je: Mogu li spustiti Zen 3 Ryzen 4000 čip na svoju matičnu ploču?

Ako imate matičnu ploču B550, X570, B450 ili X470 , odgovor je da. Procesori serije Ryzen 4000 upast će u provjerenu AM4 soket, a AMD će podržavati čipove na spomenutim čipsetima. Ljubitelji matičnih ploča serije 300 ostaju na hladnom, ali ionako će vam biti bolje poslužiti ako se okrenete modernijem smještaju.

Nove revizije BIOS-a za postojeće ploče serije 400 omogućit će punu funkcionalnost Zen 3 procesora. Međutim, i dalje nećete dobiti pristup PCIe 4.0 sučelju na matičnim pločama B450 i X470 (one ne podržavaju sučelje). AMD kaže da ažuriranja BIOS-a serije 400 dolaze u jednom smjeru: matičnu ploču možete prebaciti na novi firmware, ali nećete se moći vratiti na prethodne verzije BIOS-a koje podržavaju pre-Zen 3 procesore.

AMD će također trebati još uvijek nedefiniran postupak koji potvrđuje da ste kupili Zen 3 procesor. AMD kaže da je potvrda da je kupac kupio Zen 3 procesor osmišljen kako bi se spriječili nepovratni problemi sa bljeskanjem BIOS-a, ali AMD-ovo obrazloženje iza zahtjeva za bljeskalicom samo unaprijed nije jasno.

AMD-ova ažuriranja takođe označavaju kraj linije za matične ploče serije 400: AMD neće podržavati buduće procesore na platformi.

AMD Zen 3 Ryzen 4000 Cijena

AMD još nije podijelio detalje o određenim proizvodima, tako da sigurno ne možemo znati kako će se cijene pokolebati. Još uvijek očekujemo da će AMD ponuditi niže cijene po jezgru od Intela, ali to ne znači da ćemo vidjeti istu razliku između cijena Intel-a i AMD-a na koje smo navikli.

AMD je napravio neke promjene u svojoj shemi cijena sa Zen 2 generacijom. Ovi čipovi su imali više preporučene cijene od AMD-ovih čipova prethodne generacije, jer se kompanija pozicionirala kao premium dobavljač čipova, za razliku od svoje duge istorije kao vrijednosne alternative.

AMD-ove predložene cijene često nemaju puno veze s onim što viđamo u maloprodaji, a dobrih ponuda ima mnogo sa čipovima trenutne generacije. Međutim, AMD-ova trenutna linija Ryzen XT odbacila je jednu od dobrih stvari na koje smo navikli - viši modeli dolazili su bez priloženih hladnjaka. Videli smo da kompanija ima sličan pristup sa Zen 3 procesorima.

AMD-ove cijene Zen 3 uglavnom će ovisiti o učinku u odnosu na Intelove čipove. S obzirom na velike dobitke u performansama koje očekujemo sa Zen 3 generacijom, moguće je da ćemo vidjeti veće cijene po jezgru nego u prošlosti i izgubiti na paketu hladnjaka za vrhunske modele. Samo će vrijeme pokazati.

Izvor : Tom’s Hardware

1 Like