Bajram banka - Eidija

Davanje dječjih darova tokom vjerskih blagdana tradicija je koju slijede porodice širom svijeta. Za muslimane, ovi pokloni često imaju oblik Eidije ili kod nas Bajram banke, što predstavlja novac podijeljen djeci na dan Ramazanskog i Kurban bajrama.

Ova tradicija seže u rani srednji vijek, kada su Fatimidijski halife mladim i starim građanima prvog dana Bajrama dijelili novac, slatkiše ili odjeću. Na kraju otomanskog perioda, međutim, eidija/ bajram banka se uobličila u male količine gotovine koje su djeci dali roditelji i starija rodbina unutar porodice.

Međutim, ovaj običaj nije univerzalan. Neke porodice uopće ne daju ovakvu vrstu poklona, druge to smatraju nagradom za uspješno okončanje mjesečnog posta u Ramazanu, a u drugim zajednicama roditelji čak daju ukrašene koverte pune gotovine svojoj odrasloj djeci. Oni koji tradicionalno daju bajram banku, daju je u porodičnom okruženju.

Iako je tradicija u posljednje vrijeme poprimila komercijalniji zaokret, pa su darovi kao što su pametni telefoni i konzole za video igre postaju sve više uobičajeni, neki roditelji, ipak, žele naučiti svoju djecu vrijednosti novca davanjem finansijskih ulaganja.

“Ramazanske tradicije se sve više mijenjaju s pojavom globalizacije”, kaže Sammy Badran, docent političkih nauka na Odjelu za međunarodne studije američkog Univerziteta u Šardži, koji istražuje društvene trendove kao dio svog posla.

Amerikanac pravi paralelu između ove bajramske tradicije i Božića. „Ono što je nekad bio skroman novčani dar roditelja svojoj djeci sada je postalo komercijalizovanije. Vidimo pametni marketing kako te poklone uokviruje kao ramazanske ili božićne, sa naglaskom na velikodušnost. Ipak, s druge strane, postoje roditelji koji tradiciju darivanja novca koriste kao način da nauče djecu o upravljanju novcem i štednji za budućnost“.

Na ovaj aspekt upravljanja finansijama fokusiraju se nacionalne obveznice, šerijatska štedionica i investiciona kompanija, svojom godišnjom kampanjom eidiyah. Inicijativa daje manjim vlasnicima obveznica po 50 dirhema (20tak dolara) elektronskim izvlačenjem prvog dana Ramazanskog bajrama.

„Pored ohrabrivanja maloljetnika da usvoje kulturu štednje i posmatraju praksu kao korisnu naviku, inicijativa takođe nastoji da podigne svijest roditelja o vrijednosti redovne štednje, posebno kada je riječ o pripremi za sve veće troškove školovanja njihove djece ", kaže Mohammed Qasim Al Ali, izvršni direktor Nacionalnih obveznica.

“Poklon bonovi posebno su prigodan poklon u ovom trenutku”, kaže on. “Kuponi nisu samo novčani pokloni, oni su zaštitnici budućnosti … bilo da je riječ o mladencima, djetetu koje sanja o univerzitetskom obrazovanju ili nekom kome je potrebna.”

(Obrađeno i prevedeno sa engleskog)

1 Like

Nema mi ništa draže nego kad vidim moju djecu kako se obraduju bajram banki :smiley: Više se obraduju tome nego da sam im ne znam šta kupio.

2 Likes