Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF)UVODNA RIJEČ
Predsjednik BNF-a Muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Bošnjačka nacionalna fondacija nastala je kao nasušna potreba bošnjačkog naroda. U nedostatku nacionalne države koja bi bila najjači ovosvjetski obruč, mehanizam i garant zaštite i prosperiteta našeg naroda sa svim onim što nosimo i baštinimo od vrijednosti, osnovali smo BNF da nadomjesti dio potreba koje imamo a matična nam država Bosna u ovom trenutku nije u stanju da ih zadovolji. BNF je svojevrsno virtualno ministarstvo finansija koje djeluje na nivou cijele nacije s ciljem obezbjeđivanja finansijske potpore za ključne projekte koji imaju nacionalni značaj. Svaka zaokružena nacija ima na čelu akademiju bolje rečeno glavu koja vodi i trasira ispravan put pojedincima i cijeloj zajednici kroz život u budućnost. Jer sama riječ akademija u starogrčkom je kovanica od AKA što znači glava i DEMOS što znači obilježena teritorija gdje narod živi.

Bošnjaci su se uvrstili u red razvijenih nacija i time što imaju svoju nacionalnu akademiju, Bošnjačku nacionalnu akademiju BANU. Bosni treba pomoći da ojača i uvrsti BANU u svoj državni budžet jer je to njen državni interes. A do tada BNF će biti finansijska potpora radu i svim projektima Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

BNF je realizirala mnogobrojne važne projekte a ovdje ćemo nabrojati samo neke od njih:
Naučni centar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru, Bošnjački kulturni centar u Srebrenici, Bošnjački kulturni centar Sandžak u Petnjici, Bošnjačka palata Akademia u centru Malmea u Švedskoj, Glasnik BANU-a, Rezolucija o bosanskom jeziku, Deklaracija o državi Bosni i Hercegovini, edicija Bijela knjiga žrtava Sandžaka 1941-1945., sufinanciranje desetog toma Rječnika bosanskog jezika akademika Dževada Jahića i mnogi drugi projekti.

Naša infrastruktura postoji svugdje gdje žive Bošnjaci. Pored matice Bosne registrirali smo odbor BNF-a u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Danskoj. Pokrenuli smo inicijativni odbor u Luksemburgu, Belgiji i Holandiji. U planu je da registriramo BNF u Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori kao i u Sjedinjenim američkim državama gdje je bošnjačka dijaspora izuzetno zastupljena.

Preko Bošnjačke nacionalne fondacije BNF-a sebe i svoju naciju možete ojačati kroz redovnu mjesečnu članarinu, donacijama i podrškom konkretnih projekata.
BNF ima za cilj da u svoju bazu učlani svakog Bošnjaka i Bošnjakinju a također i sve organizacije i fondacije koje drže do nacionalnih interesa.

Pored ovog sajta naše aktivnosti možete pratiti na fb i instagram profilu, YouTube kanalu i Twitter nalogu.

Udruženi sposobni pojedinci mogu velike uspjehe da ostvare. Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka.

U tom duhu zajedno nastavljamo da nižemo nove uspjehe i rezultate.

4 Likes

Predsjednik BNF-a
Muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Biografija

Abdurrahman Kujević rođen je 21. 06. 1982. godine od oca Mustafe i majke Fatime u Balotićima kod Rožaja gdje je odrastao sa roditeljima, bratom i pet sestara. Oženjen je i otac petoro djece.

Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu, a Medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru. Islamske studije okončao na Islamskom univerzitetu u Medini (Kraljevina Saudijska Arabija). Zvanje hafiza Kur’ana časnog stekao je u Medini pred šejhom Jusufom Ibn Džeudom Ed Davudijem koji mu je izdao idžazetnamu. Hifz je položio i pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pred eminentnim učenjakom iz hadisa u Medini Jahjom Ibn Abdul Aziz El Jahjom napamet je prešao Skraćenu verziju Buharijeve i Muslimove zbirke hadisa El Džem’u bejne sahihajn. Doktorske studije pohađa na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Tečno govori, piše i čita na arapskom jeziku.

Višegodišnji je predavač vjerskih predmeta u Medresi Gazi Isa beg i Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Jedan je od osnivača Škole Kur’ana časnog u Sandžaku. Učestvovao je u osnivanju Bošnjačke kulturne zajednice BKZ u Južnom Sandžaku i cijeloj Crnoj Gori. Obnašao je dvije godine funkciju predsjednika Uprave Medrese Gazi Isa beg. Rukovodilac je Vakufske direkcije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija sandžački je od 2016. godine.

Održao je na stotine predavanja iz islamske tematike i učestvovao na desetine međunarodnih naučnih, stručnih i kulturnih simpozija i konferencija.

U avgustu 2019. godine izabran je za predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije BNF-a.
3 Likes

Korisni linkovi:

https://www.bnfondacija.com/

https://www.instagram.com/bosnjackanacionalnafondacija

https://www.youtube.com/channel/UCuIflxptsvWcCs9v8vbUGCw

Izvinjavam se zbog izmene posta par puta, nisam bio siguran koristi li forum BBC ili HTML kodove, pa sam probao sa tabelama ali ne ide :slight_smile:

Ukoliko je u pogrešnu kategoriju objavljeno, moderator neka premesti.

1 Like

Za biografije možeš koristiti sandžakpediju.

Samo je potrebno napraviti novu stranicu.
Svakako je dobro došlo i biće iskorišteno.
Nego možeš sam isprobati ako želiš.
Možeš se prijaviti preko foruma na sandžakpediju i doprinjeti biografiom.

4 Likes

Samo opušteno, zato i služi. Nama je milo što imamo novog korisnika foruma, za ostalo ćemo lako :slight_smile:

1 Like

Biografiju sam postavio samo ukoliko neko ne zna ko je muftija Abdurrahman-ef, a o njemu bi se moglo mnogo više reći.

Ako imate pitanja vezano za BNF, postavite ovde ili pregledajte sajt, a možete i meni da se obratite putem poruke. Članova i volontera nikad dosta :slightly_smiling_face:

3 Likes

Neka si i trebo si. Sigurno da ima neko ko ne zna. Slažem se da bi se moglo više reći.

Svakako ove informacije koje si podjelio mogu i biće iskorišćene za sandžakpediju. :slight_smile:

2 Likes

Linkovi mogu da se postuju (moraš dati još jedan space između linkova), a previše linkova za friško novog člana se označavaju kao spam/reklama, što bi ovaj tvoj post i bio da ne tolerišemo nekomercijalni nevladin sektor :smiley: Kao što vidiš, izmijenio sam ti post da vidiš da može. Mada, od svih ovih linkova, samo FB link ima svoju kutijicu. Što bi značilo da morate poraditi na meta tagovima na sajtu da se lijepo vide automatski ugrađeni linkovi.

Kao što je @GlasSaTromedje predložio, bilo bi lijepo da se ovo sroči na Sandžakpediji. Ne smeta ni ovdje, ali Google više voli Sandžakpediju nego forum, te stoga bi na Google-u bio vidljiviji.

Kad smo već kod foruma, ovdje očekujemo diskusiju i muhabet o radu BNF-a. Te moje prvo pitanje bi bilo kako ti @Sedad vidiš potencijalnu saradnju u projektima između nas i BNF-a?

2 Likes

Pošto sam samo jedan od članova BNFa i nisam u nekim vodećim strukturama, saradnju vidim kao upoznavanje vašeg projekta sa našim i obostrano. Za neke konkretnije predloge trebalo bi malo vremena da se upoznam sa vama i vašim radom, pa bi moglo ako Bog da i da se radi na većim projektima. Poznanstva i prijateljstva ne mogu da škode nikom a pogotovo onima koji rade za isti interes :slight_smile: .

BNF kao projekat je već zaživeo u Bosni, Sandžaku te tako i u inostranstvu, članova, donatora, prijatelja i volontera nikad više nego u prethodnoj godini, sa čim se jako ponosimo. Isto bih pitao koliko vas je čulo za projekat BNFa, kakva su vaša mišljenja vezana za saradnju i šta mislite o tipovima institucija kao što su BNF.

3 Likes

Već si dosta reko i slažem se. Vjerujem da svi imamo ovde isti interes.:slight_smile:

Čuo jesam, donekle sam upućen. Sam naziv BNF govori dosta.

Mislim da ćes od @sila dobiti potpuniji odgovor.:slight_smile:

3 Likes

Svakako se slažem sa ovim i gledam da ubuduće sarađujemo. Ključna stvar koja odlikuje obije organizacije (sandzak.com i BNF) jeste težnja ka neovisnosti o drugima. Oslanjajući se na druge, dobili smo po prstima kad god je bilo stani-pani. Ima puno ovih primjera, pa da ih ne navodim zbog znaju-oni-već.

Dakle, kada pričamo o neovisnosti, sandzak.com (domen koji je bio zarobljen od strane srba pa smo ga jedva otkupili 2019. godine) teži ka neovisnosti u smislu internet tehnologija od giganata poput Google-a i ostalih domaćih i stranih provajdera. Na primjer, znam da dosta naših organizacija se oslanja(la) na Gmail kao sredstvo za komunikaciju e-mailom. Odjednom se Google probudio i rekao nema više ništa za džabe, ima da plaćate minimum $6 po email nalogu mjesečno inače odoše vam svi mailovi u nepovrat. Predviđam da će se isto desiti i privatnim licima jednog dana, ne samo poslovnim kao što se to dešava ovih mjeseci. I još nešto, zašto bi smo u svakom mailu promovisali Gmail.com umjesto da promovišemo Sandzak.com u svakom poslatom mailu? Zar to nije najbolja promocija Sandžaka? I što je to bolji servis bilo koji od njih od našeg? Drugo, oslanjanje na internet gigante dolazi i pitanje privatnosti podataka, ne samo dostupnosti. A onda mapa (google maps se plaća za komercijalne svrhe), peticije, sandžakpedija (vikipedija je zarobljena od strane srba i hrvata, o tome smo već pisali), sistem za daljinsko učenje, sistem za kolaboraciju, web hosting itd.

Iako nam se do sada niko nije javio konkretno da sarađujemo iako smo slali mailove nekoliko puta u vezi nekoliko stvari, posmatramo i vidimo da smo inspiracija drugima i to me jako raduje. Što me najviše raduje jeste činjenica da smo dokazali da možemo onima koji su govorili ne možemo mi to. A ono što me najviše tuži je to što nas ubi sujeta. Ono što me malo manje tuži od toga je kompleks niže vrijednosti. Dobijao sam na primjer prijedloge da peticije ne budu na sandzak.com nego da bude na primjer peticije.ba. I jesam bio ponešen i tom idejom ali sam na kraju rekao neću. Ne želim da se skrivamo iza bošnjaštva i da brišemo granice Sandžaka. Neće nas braća bosanci prihvatiti niti iko drugi dok ne pokažemo da možemo da nosimo bajrak slobode kao što smo to dokazivali i u prošlosti. Ja imam velike ambicije da postanemo najjači internet provajder koji će služiti svim sandžaklijama i bošnjacima uopšte sa najboljom mogućom uslugom po principu i-i kao što je to govorio rhm Muftija.

Ne želim da me neko pogrešno shvati. Pokušavao sam nekoliko puta da otkupim i bosna.com od hrvata ali bezuspješno. Nismo dobili ni odgovor za cijenu koliko bi to koštalo a spreman sam da ako ne uspijem sam makar i da pronađem sredstva ako bi to premašilo neki moj budžet. Eto tako se mi borimo ovdje. A borci koji jašu na tastaturama su itekako dobrodošli, imam u planu objaviti i TODO listu, tako da svako ko ima iole znanja oko sistem administracije i programiranja može da se priključi i nastavi dalji razvoj ili pokrene svoj projekat ovdje, ili u najmanju ruku dobije našu skromnu podršku ako ni u čemu drugome onda da bude u znanju.

Mislim da sam odgovorio na ovo pitanje. Muftiju Kujevića poznajem, a poznajem dobro one koji ga dobro poznaju. Tako da mislim da je suvišno možda mene lično pitati o tome :slight_smile:

3 Likes