Ćahatna vs digitalna knjiga

Dobro jutro, dobar dan, merhaba i selam alejkum. Sučajno sam naletjela na facebook-u na neki post sa ovog foruma prije skoro mjesec dana.
Nadam se da neću nešto zabrljat, rekoh da probam kako funkcioniše.
Podijeliću za probu jedan zanimljiv tekst sa fb-a.

Piše: Nedžad Gicić

“Iskustvo čitanja papirnatih knjiga uključuje više osjetila od “listanja” e-knjiga. Dali ste bar jednom u životu poželjeli ili pomirisali listove novih čahatnih knjiga, romana, stripova? :thinking: Istraživanja pokazuju kako djeca mogu bolje naučiti sadržaj iz tradicionalnih knjiga nego iz računalnih verzija. Dali je razlog istovremena uključenost više osjetila koja podsvjesno grade mnemotehnike pohrane podataka?

Ne možete podijeliti telefon ili tablet sa svojim prijateljem, ali možete im posuditi svoju knjigu. Oči vas ne bole toliko zbog čahatne knjige. Možete upoznati osobe ako vide da čitate neku od njihovih omiljenih knjiga. Jednostavno, nemogu se nikada intimno povezati sa dobrim tabletom, ali sam zato sa jednom čahatnom Svetom Knjigom u sentimentalnoj vezi :smiling_face_with_three_hearts: … Ne postoji igdje na svijetu druga knjiga nalik Časne Knjige, kojoj ne smijemo ni prić’ ni doć’ bez abdesta… :hugs:

Strahopoštovanje koje osjećam pri ritualu otvaranja, čitanja i druženja sa omiljenom Knjigom doseže spiritualne domene metafizike koji se ne mogu opisati ovosvjetskom spoznajom… Glavne prednosti digitalne knjige su kompaktnost, pristupačnost i sposobnost kopiranja i lijepljenja riječi pri pisanju novih radova.”

Koji su Vaši razlozi za i protiv čahatnih knjiga?

2 Likes

Bujrum na forum!

Knjige ako imam u štampanom izdanju, čitam tako, a digitalnu na Kindle-u. Preferiram Kindle. Novine i to, kompjuter, kada nije pri ruci pročitam ponešto i na telefonu. Šta god je više “handy” :slight_smile: Tablet ne koristim.

2 Likes

Ma ljudi ništa ne čitaju više, samo Pink, Zadrugari i ovi portali što se reklamiraju na fb/instagram. Idemo sve niže u ponor…

2 Likes

Rado citam knjige kad sam u tom modu,nisam redovan citalac al imam takve periode.Samo stampane knjige jer nista ne moze zamjeniti papir pod rukom,okretanje listova,miris,abmijent,kao i belezenje sa necim dokle sam stigao sa citanjem i sl.:slight_smile:
Ostale trivijalne svakodnevne informacije na internetu naravno citam.I da nadjem dzabe recimo neku digitalnu knjigu koju bih citao prije bih se odlucio da platim stampanu verziju.

3 Likes

Interesantno je da danas postoji mogucnost da se zamjeni skoro sve osim tog mirisa knjige koji podsjeca na neka ljepsa vremena. Ja mislim da nije vise vazno kako, vec da je vazno citati stalno. Kao i u svemu drugom, mislim da kad se duze vrijeme ne cita, izgubi se volja za citanjem.

2 Likes

Dok god nije žuta štampa, sve je dobro pročitat :slight_smile:

1 Like