Državne ili privatne škole? 🏫

U Srbiji danas se sve više otvaraju privatne srednje škole. Trenutno ih je oko 40, i sve su akreditovane. U ovaj broj privatnih srednjih škola, najčešće ulaze medicinske srednje škole, sportske gimnazije, ekonomske škole, škole za lepotu i negu, ugostiteljske srednje škole, škole računarstva i tehnologija.

Ono što posebno izdvaja provatne srednje škole od javnih jeste mogućnost individualnog obrazovanja i mentorstva, odnosno rad “jedan na jedan” – nastavnik- učenik, kako bi se bolje savladalo predmetno gradivo.

Pojedine privante škole nude i obezbeđuju prevoz od kuće do škole i obrnuto, u cilju veće bezbednosti učenika.

U koju školu biste vi svoju djecu upisali radije?

Pa… znaš kako… u državnim školama nastavna sredstba su zastarela tako da i kvalitet znanja koja se njima prenose nije na zavidnom nivou. I privatnim školama, naravno zato što privatnik drži, sve je u najsavremenijoj metodi i nastavna sredstva, koja učeniku u velikoj meri omogućavaju lakše učenje i savladavanje gradiva.

Takodje, što je i veliki problem, slabo u državnim školama profesori imaju vremena za konsultacije zbog njihove brojnosti, a i zbog toga što profesor u državnim školama radi u više škola da bi zakrpio normu :smiley:
Dok u privatnim školama naravno to nije slučaj.

Takodje sad što se tiče takmičenja ja ne znam kako je u privatnim školama, sigurno djeca i dobijaju nagrade, dok ovdje dobije samo diplomu za osvojeno mesto koje god…

Ne znam, voleo bih da se sistem u državnim školama popravi, i da se prave odeljenja u manjem broju a ne da trpaju po 30+ dje ne znaš ni dje ti je glava.

Ko ima da plaća, bolje da se školuju u privatnim… ne znam… sve zavisi i do djece ako hoće da uče.

Moja djeca ce da idu tamo gdje budu isla sva djeca iz komsiluka. Ne fali nama nista osim malo vise volje za zivotom. Pohadjaju djeca svakakve skole. Iz ovih nasih “truhlih” su izasli svakakvi geniji, pa imamo i ove sa privatnih sto ne znaju ni guzicu oprat. I obrnuto.

Najvaznije je da roditelj pokaze primjerom djetetu kako se ide pamecu kroz zivot. A u skoli je najvaznije nauciti kako pronaci znanje (kad zatreba), negoli usvojiti znanje (koje ti mozda i ne treba).

2 Likes