ESport i univerzitetsko znanje uz to

Ovo bi bas veleo pitati ako neko zna za ovo neka iznese svoje mišljenje. Ako ne neka se informiše i neka kaze sta misli o tome pa mozemo diskutovati o ovome.

Hoces molim te da pojasnis kako si povezao takmicenje u video igricama i “univerzitetsko znanje”? Jel mislis da posle fakulteta si osposobljen za pravljenje igrica za takmicenje ili…?

Ne razumem :confused:

Ako sam te dobro shvatio, eSport i univerzitet da idu zajedno? Mislis da obrazovani, igraju igrice i zaradjuju od takmičenja? Ili možda obrnuto, takmiče se i obrazuju?

Mislio sam da li po vasem misljenju je moguce baviti se kompetitivnim Esportom i zavrsavati fakultet u isto vreme? Da li mislite da je to moguce? Ili mozda posle fakulteta da li mislite da je pametno upustiti se u tome i ako ste prethodno zavrsili recimo za Fizioterapeuta i sada ste Diplomirani Fizioterapeut i dobili ste tu zelju da se probate u ESports komptetitivnom gamingu, jer u slobodno vreme si i prije nego sto si fakultet poceo a imali tu zelju i veoma dobro savladali odredjenu igricu (Counter Strike Global Offensive(CSGO) , League of Legends(LOL) Overwatch(OW) itd . ovo su samo neki primeri igara u koje moze biti kompeticija. Sa obzirom da ste zavrsili fakultet da li je bolje probati pa ako ne uspe imate Plan B to jes da radite svoju profesijuza koju ste zavrsili fakultet ili cak ne pokusavati i ici ka daljem usavrsavanju u profesiji?

Znam ljude koji su završili fakultet i odustali od svog posla, jer su pronašli sebe boljim u nečem drugom. Ja sam za to, da se završi fakultet, pa makar kasnije kopao kanale ako nema posla. :grin: Što je i stvarna situacija kod nas, ljudi koji su završili, bave se čime stignu, pa čak bauštele pune obrazovanih ljudi.

ESport je nešto drugo, za mene je to samo hobby, da gledam i uživam. Pogotovu LoL. A ako ti, ili bilo ko misli da može da uspe, pa čak i da se bavi stremanjem - ako si zanimljiv, naravno da može. A naravno, do takmičenja treba i doći čini mi se tako… :laughing: Sve čovek može kad hoće. Kad neće… onda neka čeka isto kao sedam gotovana što su čekali pile pečeno :smiley:

1 Like

Aha pa da slažem se u potpunosti. ESport je dosta plaćen ali sta je mana u njemu jeste što ne znaš koliko ćeš godina moći da budeš tamo sve zavisi od menadžera itd. I to što kažeš svako treba da završi Fax pa posle ako mu je nesto milije drugo da pokusa raditi bilo to Strimovanje ili ESport kompetitivni gaming onda je to sasvim ok.

Ti i ne moraš na takmičenja da ideš. Kao što vidiš od imquitpie, bunnyfufu i ostali… samo stremaju. Svaki dolar vredan :joy:

Sad ne znam, svako ima svoje.

1 Like

Ne znam koliko je ovo istina ali kako čitam postoji Univerzitet eSporta - Staffordshire University u UK koji se fokusira samo na eSport đe možeš da razviješ pojedinačne i multi-timske “veštine”, da napraviš poslovne planove za stvaranje timova, da se promovišeš putem digitalnog marketinga… i da stvoriš online communities. Naučićeś tehniku strimanja, i upoznaće te sa kulturom eSporta i tako dalje…

Pro gamer možeš biti i bez Univerziteta :yum:

Ovo sve prešlo u biznis.

1 Like

To jes tačno. Ali i treba se naći u steaming svetu, jer je izuzetno kompleksan a i težak jer tu je sve Uživo i nije kao na YT klipu gde možeš izbacit nesto ako ti se ne sviđa i slično i moraš naći nac da budeš najbolji jer npr evo sad u trenutku kad ja pišem ovo na vrhu Twitcha je Just Chatting kao i uvek jer tu ima najviše ljudi, ali odma ispod njega je Minecraft igrica, eh sad to je sad a treba kad kasnije pali stream ovi najbolji sto imaju po 10,000+ gledalaca uzivo tad je najteže strimovat i sebe pronaći. Ali boris se.

Pa da to jeste. A ta steaming škola je realna. Čini mi se da sam čuo ne znam da li je u UK ili gde škola ali dobijaju svi po 200,000$ kapital za školovanje pa u tome se obrazuju kao što si ti kazao i to. Ovo 200k$ je ~185,000€ za jednu godinu ja msm. Sada uporedis samo finansijski sa standardnim poslom i vidiš kako i sta bude. Ali sve ima svoje.