Govor mržnje prema Kinezima se povećao za 900%

slika

Organizacija L1ght, specijalizirana za merenje “online
toksičnosti”, objavila je izveštaj u kojem upozorava na veliko povećanje govora mržnje prema Kini i kineskim državljanima na Twitter-u.

U njihovom izveštaju se govori da je govor mržnje prema Kini i Kinezima narastao za čak 900%, a tokom istraživanja otkrili su da su jako postali popularni hashtagovi poput #Kungflu, #chinesevirus i #communistvirus, koje korisnici koriste u tweetovima o koronavirusu.

L1ght je analizirao milione web stranica, društvenih mreža, tinejdžerske chat forume i gaming stranice od decembra 2019. do danas, uključujući tekstove, slike, video i audio snimke kako bi identifikovao govor mržnje, cyberbullying i uošteno online toksičnost. Otkrili su da je od tada do danas količina govora mržnje drastično narasla nakon što je Kina objavila podatke o opasnom virusu koji se pojavio u Wuhanu.

Osim postova sa govorom mržnje na društvenim mrežama zabeležen je i porast reportaža određenih medija koji potiču mržnju prema Azijatima, što potkrepljuju primerom u kojem je Sky News Australia svoju reportažu o korona virusu naslovila “Kina je svesno donela koronavirus svetu”.

Ksenofobiji doprinosi i američki predsednik Donald Trump koji COVID-19 u svojim izjavama često naziva “kineskim virusom”.

Izvor

Da li ste vi primetili porast govora mržnje prema Kinezima na mrežama?

2 Likes

Vala da ti najozbilnije kazem i treba zato sto su tako losi ljudi i zasluzuju ovo sada sto im se desava. Jer da je narod pametan koliko je pametan za Tehnologiju i izume i kopiranje ko za postavljanje predsednika tj. da se trude da smaknu Komunisticku partiju jer ako narod napravi bunu i smakne niko ne moze da ih zaustavi. Sigurno bi im I Taiwan i mnogi pomogli u tome. Pa samo vidite sta rade nasoj braci tamo, a posebno sta rade svojim gradjanima. JA SAVETUJEM SVIMA SKLONITE SE OD KINESKIH PRODUKATA AKO IMATE IMALO POSTOVANJA I RAZUMA prema nasoj braci tamo.To znaci jes da su izuzetno jeftine stvari i sve ali bolje je indirektno kupiti neku stvar za skuplje npr na Amazon.de eto za to da uzmem ko primer bolje dat nekom Nemcu pare za tu istu navigaciju nego direktno Kinezima. Ja licno imam Kineski Xiaomi Redmi Note 5 i sto sad nisam u prilici ali kada budem a veoma uskoro cu biti ima da ga prodam i nikad vise uzmem bilo koji Kineski produkt. Sada da ih opisem sa tehnoloske strane ne obracajuci se na ovu drustvenu. Produkti su veoma osrednji i imaju svojih inovacija ali uvek ima kvacka i izuzetno se brzo kvare. Evo moj primjer. Brzi Punjac originalni od mojeg telefona sa Aliexpressa godinu dana i crkao sve govori o kvalitetu, dok moj stari punjac obicni onaj od Samsung S5 kada sam imao pa taj njegov “brzi punjac” mi jos traje evo vec ima sigurno 3-4 godine ako ne i vise. I radi ko i prvog dana. Mani se Kineskog smeca. Toliko od mene.

1 Like

Jedno je bojkot, totalno drugo je mržnja. I jedno je osjećati netrpeljivost prema Kinezima, a sasvim drugo uvlačiti sve ostale Azijate. Bijelim ljudima ne treba mnogo da ispolje svoj urođeni rasizam. To je činjenica. Što se konkretno Kineza tiče, ne zalsužuju empatiju ničiju, to se slažem. Ali ipak svima odgovara da sarađuju sa njima zbog brzine posla koji obavljaju i zbog jeftine radne snage. Nemilosrdni su prema svom narodu, prema svojim roditeljima, a da ne pričamo o tome šta su uradili Ujgurima. No, to nam i dalje ne daje za pravo da ih mrzimo i želimo da nestanu sa lica zemlje. Slažem se da su prljavi, jedu svašta, i naravno da može bez njih. Ipak, svako gleda svoj interes iznad globalnog interesa.