Ima li kraja koroni?

Sad kad je sezona već na kraju, kad je dijaspora donijela pare, sad krenule opet prijetnje. Broj zaraženih se povećava, pa opet počinje stara priča: ne svadbe, ne ovo, ne ono. Da li mislite da je moguć scenario od prošle godine? Da li mislite da će se narod pridržavati mjera čak iako ih uvedu?
Lončar opet upire prstom u Sandžak, a evo pogledajte sinoćnji Cecin koncert…
Šta reći?

2 Likes

Cisti hipokratizam i dvolicemjerije. Ja iskreno se vise ne iznenadjujem mnogo zato sto znam dda ce neku glupost sigurno uradit i to zasigurno.

Slazem se, pogresno je dopustati ovakve koncerte a onda zabraniti svadbe i slicno…
Ali jos bitnije, mislim da je odgovornost na svakom pojedinacno… da izadje i da se vakcinise, sto duze budemo oklevali to ce duze trajati…

1 Like

Koliko god se mi protivili vakcinama, iz bilo kojih razloga, ona je u ovom slučaju manje zlo od korone.

1 Like

Kako to da su nevakcinisani preživeli i treći talas, bez ikakvih problema, a vakcinisani oboljevaju po 5 x ? Pita drug.

1 Like

Nevakcinisani su mnogi umrli pa ih ne možemo pitat. Vakcinisani obole po 5x (možda) ali mogu lagano i da duhane dok su bolesni. Reče mi drugarica.
Inače evo skrinšot od danas (nevakcinisana inače. Majka dvoje djece sa daunovim sindromom):

1 Like

Izrael proglasio da osobe se osobe koje su primile “samo” dvije doze više ne smatraju vakcinisanim, “teorije zavjere” same sebe stvaraju, ne postoji garancija da kroz neko vrijeme i osobe za samo 5 doza neće biti dovoljno zaštićene.

Vakcinu protiv tetanusa primaš isto nakon određenog vremena, zar ne?
Ja kad sam imala otvorenu povredu, dobila sam dvije doze vakcine i rekli su mi da opet dođem za godinu dana.

Razgovarao sam danas sa svojom doktoricom. Ona mi kaže da antitijela opstaju samo neko određeno vrijeme, preležao covid ili se vakcinisao. Drugo, virus mutira, s tim i vakcina manje efikasna. Svako tijelo drugačije reaguje. Kaže da je imala pacijenta koji se zarazio dva puta u dva mjeseca. Naravno, prethodno dobro narušen imuni sistem.

Ja kao vakcinisan, padoh poslije 6 mjeseci. Ali sve blagi simptomi. Već se zna se dobro da će vakcina da te sačuva od bolnice i respiratora. I to je dovoljno za mene.

Naravno, sve ovo nismo znali prošle godine. Nisu ni doktori sveznalice.

Cilj je steći kolektivni imunitet. Stići ćemo tamo, možda malo brže vakcinama. Tako da tu vidim dvije dobiti:

  • Preležati virus bez komplikacija
  • Istrijebiti virus kolektivnim imunitetom što je brže moguće
2 Likes

Tatanus i kovid nisu uopšte ista stvar. Čovječanstvo je prošlo kroz bezbroj pandemija koje su prošle bez vakcina, i ova bi prošla bez vakcine, proćiće i bez da se svi vakcinišu, proći će i bez da svi uzimaju “booster” dozu svakih 6 mjeseci. Covid nije tetanus.

1 Like

Prošlo je, po sistemu ko preživi neka priča. Jesi li razmišljao možda nekad zašto je ranije mnogo djece umiralo “iz čista mira”? Ni sad ne bi izumrlo čitavo čovječanstvo, to znamo. Ali ako postoji način da se smanji broj smrtnih slučajeva, pa taman se i vakcinisali na svakih 6 mjeseci, meni je to malo humanije.
Usput da podijelim i ovo, mada znam da onima koji su protiv vakcine nikakav dokaz nije validan.

Tako je. U 6. vijeku pomrlo između 30 i 50 miliona ljudi, procijenjeno na pola zemaljske populacije. U 14. vijeku pomrlo između 75 i 200 miliona ljudi, isto od kuge. Spasili se oni koji su se izolovali. U 19. vijeku izmišljena vakcina i kuge ima isto koliko i vanzemaljaca danas.

1 Like

Da, ali nije tu glavni faktor vakcina, već higijena i medicina, mi smo već imali rekordno nisku smrtnost za pandemiju i prije vakcine. Ne zabranjujem ja nikom da svako jutro prije doručka uzme po jednu dozu vakcine po izboru, samo mi se ne sviđa što bi neko da i mene primora.

A šta je vakcina ako ne medicina, izvini? Dakle svi koji su se razboljeli i umrli, ako sam dobro razumjela, po tvom mišljenju nisu dovoljno računa vodili o higijeni?

Nije sva medicina vakcina, dakle, ako isključimo vakcinu i pričamo o ostatku medicine, to je faktor koji je imao mnogo više uticaja na smrtnost iliti manjak iste. Ne kažem da su ljudi umrli zbog manjka higije, već kažem da je higijena danas kao u srednjem vijeku mnogo goe bi prošli, time samo skrećem pažnju na bitnost kolektivne higijene.

Meni je dovoljno da znam i vjerujem da vakcina smanjuje procenat smrtnosti i tegobe zarazenih. Samim tim ja ne razmisljam i neosjecam vise teret hocu li ja nekome naskoditi ili ubiti svojom nepaznjom. Teorija antivaksera sa kremom za suncanje je presmjesna i nidje veze.
Teorija zavere ce vazda imati a tema vakcina je izuzetno nepresusan izvor za radjanje novih.
Svi smo vakcinsani raznoraznim vakcinam od rodjenja pa do danas.Jesu te vakcine duze ispitivane ali nije ni bio ovoliki prostor za medije i propagandu pa samim tim ni virtualne slobode za misljenje.Pa smo eto jednostavno povjerovali i mi i nasi roditelji da je to tako nesto ko sto je neko plasiro.Niko je nije ispito zasebno kuci niti ce iko zasebno ispitati vakcine protiv kovida kuci.Tako da ostaje jedino da covek povjeruje informacijama kojima najvise vjeruje. Sasvim je logicno da farmaceutka industrija ima ogroman priliv novca al to nemora dalje znaciti “ukljucen je ogroman novac” ovo je napravljeno da nas ubije i smanji populaciju na svijetu,pravo na slobodu itd…
Ovo je samo jedan mrtav virus ,kolektivna imunizacija moze spreciti dalje mutiranje i ja ne vidim sta tu dalje treba pricati.

2 Likes

U prilog temi:

Sad će još malo i ove tablete. I neće biti više vakcina. Razboliš se, odes u apoteku, kupis tablete i dobar si

1 Like