Intel-ov čip može da „namiriše“ 10 opasnih hemikalija

Od svih čula, veštačku inteligenciju je najteže naučiti da prepozna mirise. Najnoviji napredak na tom polju napravili su istraživači iz Intel-a i sa Kornel Univerziteta. Oni su uspeli da treniraju neuromofički čip da uči i prepozna mirise 10 opasnih hemikalija. U budućnosti, ovaj „elektronski nos“ implementiran na robotima, biće sposoban da detektuje oružje, eksplozive, narkotike, a možda čak i bolesti.

2 Likes

Interesantno za ovo je dobro lijepo je videti progres u svetu robotike i toga, ali ali uzeci to da Intel u poslednje vreme slabo sta da kada kaze da moze da uradi to. . Evo npr u kompijuterskom hardveru. Intel napravi 35W Mobilni processor za Laptopove koji vuce 3x vise snage , sto znaci vuce 125W MOBILNI chipset. Pa isto i Desktop procesori gube 50% snage jer ne umeju resiti problem koji im je nastao. A ovaj mobilni procesor vuci vise no moj buduci Ryzen 7 3700x ili 4700x sve zavisi ako AMD ovog Jula ili ove godine uopste bude predstavio i pustio u prodaju Ryzen 4000 seriju procesora i Zen 3 arhitekturu. Pa lazu ljude sem tako da ce da preskoce 10nm na kojem su katastrofalno zabrlali i nisu mogli stabilan chipset napraviti. Sada pricaju da ce da preskoce i 7nm , pa idu na 3nm. Prije bi verovao da krave lete nego Intel na 3nm u 2020 ili 2021 pa eventualno i u 2025. Prije je bilo 5nm.6nm totalno je kompanija rasulo koja ne zna napraviti jednu dobru stavku kada im se ukaze konkurencija.

Vidim ja prece je tebi igrati igrice nego brinuti o sigurnosti :sweat_smile:

Ja mislim da je ovo veliki iskorak u tehnologiji ma koliko tranzistori bili veliki. Ako ti je slab procesor, pa ti stavi dva komada, tri :grin:

Namirisati na primjer biolosko oruzje koje se sve vise zloupotrebljava u svijetu i sprijeciti potencijalnu katastrofu nas vodi u ljepse doba. U odnosu na rakete i sta sve vec sto se samo naziva gomilanje naoruzanja.

1 Like

To si upravu vala . Tehnologija bi trebalo da se koristi za dobrobit naroda a ne kao sto se zadnjih nekoliko godina koristi da bi napakostilo nekome.

1 Like