Izvještaj: Nvidia postavlja 7nm, 5nm Narudžbe za naredne generacije Ampere, Hopper grafičke kartice

Priprema za ne tako daleku budućnost

Što bi bio pametan potez, izgleda da Nvidia ne želi stavljati sva svoja jaja u jedan koš kada je u pitanju naredna generacija grafičkih kartica . DigiTimes je danas izvijestio da proizvođač čipova dijeli narudžbe za svoje naredne gen GPU-ove, temeljene na Ampere i Hopper arhitekturi, između TSMC-a i Samsung-a.

Navodeći neimenovane izvore upoznate sa materijom, DigiTimes je rekao da će TSMC i dalje biti glavni izvor čipova za predstojeće GPU , što ne bi trebalo biti iznenađenje. TSMC je dugogodišnji Nvidia partner, a tajvanska livnica ima dovoljan kapacitet proizvodnje za popunjavanje velikih narudžbi. Nvidia je navodno naručila značajne 7 nm za svoje nadolazeće grafičke kartice Ampere, koje bi mogle uključivati ​​liniju RTX 3080 .

Nadalje, Nvidia je čak 2021. godine rezervirao TSMC-ov proizvodni kapacitet od 5 nm za Hopper, za koji se vjeruje da je mikroarhitektura naslijedila Ampere. To bi bilo pametno sa Nvidijine strane, imajući u vidu da je TSMC vezan za proizvodnju Apple-ovih procesora sa 5 nm oružja i AMD-ovih Glasinskih CPU - ova od serije 5000 Ryzen .

Pa gdje to ostavlja Samsung? Anonimni izvori šapuću DigiTimesu da Nvidia prisluškuje Samsung kako bi proizvela niže klase Ampere grafičkih kartica. Time bi Nvidia mogla učinkovito smanjiti opterećenje TSMC-a i maksimizirati prinose iz obe livnice.

Trenutno se nagađa da bi proizvodi Ampere niske klase mogli iskoristiti Samsungove 7nm EUV ili 8nm procesne čvorove. Samsung je naizgled prešao na noviji i poboljšani proizvodni proces od 5 nm EUV u drugom kvartalu ove godine, rekao je DigiTimes. Njezini su izvori također tvrdili da su Nvidia i Samsung u pregovorima oko toga može li ovaj posljednji dobiti mali dio Nvidijinih 5nm naloga.

Datumi izdanja Nvidia Ampere i Hopera

Direktor Nvidije Jensen Huang dostavit će ovu glavnu poruku GTC 2020 na YouTubeu 14. maja. Ovo bi mogla biti prilika da Nvidia napokon otkrije svoje 7nm ponude Ampere i 5nm Hopper.

Prethodne glasine ukazivale su da će Nvidia lansirati Ampere u Q3 ove godine, a Hopper sljedeće godine. Ali s trenutnim stanjem stvari, ne bi bilo iznenađujuće ako bi Nvidia odgodila pokretanje Ampera.

Izvor : Tom’s Hardware