Kako napraviti novi članak

Ovo je kratki vodič o nekim stvarima koje morate znati prije nego što napravite svoj prvi enciklopedijski članak. Objasnit ćemo što VALJA a što NE VALJA raditi kada se piše članak, a onda dati kratka uputstva kako se radi članak. Prije nego što započnete raditi svoj novi članak, zgodno je pogledati nekoliko kratkih savjeta:

 1. Pokušajte uređivati već postojete članke kako bi ste uvježbali način pisanja i korištenje wikipoveznica unutar članka. Također pokušajte čitati neke od boljih članaka
 2. Prvo pretražite Sandžakpediju kako bi ste bili sigurni da članak o temi koju namjeravati obraditi već ne postoji, možda pod drugim nazivom.
 3. Prikupljate reference na izvor(e) vaših informacija. Članci koji ne citiraju već objavljene izvore mogu biti izbrisani.
 4. Molimo nemojte stvarati stranice o vama i vašim prijateljima, stranice za oglašavanje ili lične eseje/sastave.
 5. Budite oprezni u pitanjima koja se tiču: kopiranja sadržaja i kontroverznog sadržaja.
 6. Prikupljajte informacije na temelju pouzdanih objavljenih izvora.
 7. Stvorite novu stranicu .

Opšta načela

 • Pretražite Sandžakpediju da vidite je li neko već napisao članak koji vi želite napisati.
 • Ako je ikako moguće, otvorite novu stranicu sa postojeće ali prazne stranice (to su oni crveni linkovi). O tome više u nastavku ovog članka.
 • Morate imati kontekst, tj. napisati kratak uvod na početku novog članka. Na primjer, nemojte početi članak riječima “Ovo je njegov treći roman…” – vi ste možda ovamo došli s linka na stranici slavnog pisca X, ali drugi korisnici možda dođu s neke druge stranice, pa neće znati o kome se radi.
 • Dolje ćete vidjeti da možete stvoriti stranicu koja nema link, dakle, možete izmisliti ime stranice. Važno je da pametno izaberete ime, jer onda će drugi lakše stvarati poveznice prema vama i nećete morati preimenovati stranicu.
 • Prva rečenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu rečenicu u kojoj je podebljana riječ ili rečenica koja je naslov stranice…

Stvaranje novog članka

 1. Otvorite stranicu s postojećeg linka, ili
 2. Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese, ili
 3. Otvorite stranicu direktno

Otvorite stranicu s postojećeg linka

Kad gledate članke na Sandžakpediji, vidjet ćete linkove na stranice koje još nisu napisane. Takvi su linkovi crvene boje i podcrtane. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže:

Na ovoj stranici trenutno nema teksta. Možete tražiti naslov ove stranice na drugim stranicama, tražiti u povezanim zapisnicima ili napraviti ovu stranicu.

Ispod toga je velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme " Prikaži izgled ", koje je ispod prozora za izmjenu. To dugme će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kad je sačuvate. Ako niste zadovoljni, opet možete mijenjati stranicu, a onda opet kliknite " Prikaži izgled ". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme " Sačuvaj stranicu ". Stranica će odmah biti snimljena na Sandžakpediji.

Može i drugačije: ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u link. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite Izmijeni ovaj članak , stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade (ovako: [[ ime vaše stranice ]] ) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste link. Kliknite na link i on će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.

Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese

Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jest da upišete njezino ime u prozorčić gdje piše Internet adresa:

https://wiki.sandzak.com/Ime_stranice

Tamo gdje smo napisali Ime_stranice trebate upisati željeno ime. Znak _ mora stajati umjesto razmaka. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu po imenu Hamdija Kreševljaković , napisat ćete:

https://wiki.sandzak.com/Hamdija_Kreševljaković

Pojavit će se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst Uredi ovu stranicu i upišite članak.

Međutim , kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti “siroče” - nijedan drugi članak neće imati poveznice na tu stranicu. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte linkove onim stranicama koje imaju veze s vašom temom.

Direktno otvaranje stranice

Ovaj način vam omogućava da na najbrži način stvorite novi članak. Pođite na https://wiki.sandzak.com i imaćete prostor za upisivanje imena stranice sa dugmetom “Napravite novu stranicu”.

3 Likes