Koliko košta jedno jaje?

Juče je u Beogradu osvanulo 11 bilborda sa jasnom porukom koja se tiče industrije jaja u Srbiji: Kokoške su osuđene na život pun patnje.


Više od 90% kokošaka u Srbiji živi u kavezima. Kavezi su uglavnom baterijski, što znači da u jednom kavezu živi od 4–6 kokošaka, a da svaka za sebe ima površinu veličine A4 formata. Neretko su kokoškama isečeni kljunovi, ovo podrazumeva bolni proces debikiranja svega desetak dana po rođenju pileta. Treba imati u vidu da su kavezi u ogromnim halama naslagani jedni preko drugih u dugačkim redovima, a kokoške nikada ne napuste halu, što znači da svetlost dana ugledaju tek onda kada budu transportovane u klanicu.

Više informacija o stanju u industriji jaja i o našim akcijama možete dobiti na društvenim mrežama naše kampanje –

fb: slomimokaveze, instagram: slomimokaveze i na sajtu naše kampanje: slomimokaveze.rs

Izvor: danas.rs

Pise: Udruzenje Vege zajednica

4 Likes

Zato džaba ne postoji Halal zakon klanja živine koji se postupa veoma ljudski prema životinji. I ovo je zaista lose

Ali Vegetarijanci i Vegani malo su ludi u glavi. Jer da moze malo da se odmori od mesnih proizvoda ali ne može stalno zato što i one imaju svoje dejstvo u ishrani.

3 Likes

Samo domaća jaja, sa sela… Nema kaveza, bačena na livadu dolaze i odlaze kad hoće, jedu šta hoće, i jaja svježa :smiley:

3 Likes

Bilo bi dobro samo jos da je sve sto pojedemo i kupimo po halalu.I ono sto jeste po halal certifikatu kod nas,cisto sumnjam da je sve i svaki segment ispostovan.

Pa evo da ti kažem sad iskreno. Živimo u državi gde nema zakona u praksi, na papiru ga ima, pa sad taj Halal sertifikat je nešto najniže i najmanje što zanima državu. Ono hajde da ispostujemo ali dokle možemo što ne možemo neka ga svakako oni misle mi možemo tako da jedemo neka ih oni dobro im je. Evo u Nemacku sigurno ima barem dobar zakon tog Halal sertifikata zato što je uopšte država sređena i znaju se zakoni i poštuju se zakoni.

1 Like

Danas je veći problem je li zdravo ili nije zdravo nego je li halal ili nije halal. Kod nas u Sandžaku se još donekle i može vjerovat da je dosta hrane organsko, posebno kad je meso u pitanju. Već po Zapadu i Istoku gdje se meso uvozi, ko u kinder jaje, ne znaš nikad šta možeš da dobiješ dok ne otvoriš.

2 Likes

Ne znam vala sta bih ti reko i za nas.
Zlatiborac je ogromna mesna industrija a krave na Zlatiboru nedje po nedje :grinning:
Ne znam ni ove mesare po carsiji odakle
nabavljaju meso.Od seljaka?Toliku kolicnu tesko,vidis da su sela pusta svi otisli za Beograd.

2 Likes

Problem je to što nema ko više da gaji kokoške. Ja kad god imam priliku da kupim domaće ja nabavim, ali na pjacu su ista ona jaja što se prodaju u marketima. Jednostavno se više nikom ne isplati, domaća su skupa, standard ide na niže, ljudi imaju sve manje para. I da im kažeš da kupe domaće - okle druže? Skupo!

2 Likes