Konačno App Store za Bosnu, Srbiju i Crnu Goru!

Možda je trebalo da se poklope epidemija, zemljotres i sneg pa da dočekamo i ovakvo čudo: Apple je najavio otvaranje App Store prodavnice za Bosnu, Srbiju i Crnu Goru!

Čekali smo ga godinama: otvara se AppStore!

U jučerašnjem obaveštenju na sajtu za developer-e Apple najavio da će se App Store proširiti na još 20 zemalja, čime će taj spisak sadržati 175 imena. Nešto kasnije objavljen je i spisak novih zemalja, među kojima se nalaze Bosna, Srbija i Crna Gora. Na spisku su i Avganistan, Gruzija, Maldivi, Irak, Libija, Maroko, Mozamik, Ruanda, Tongo, Zambia…

Nikada nije objašnjeno zbog čega je otvaranje App Store-a za naše zemlje toliko odlagano i zašto smo među poslednjim evropskim zemljama koje dobijaju prodavnicu aplikacija.

Za korisnike Apple uređaja, pre svega iPhone-a i iPad-a, to znači da više neće morati da se prijavljuju kao da dolaze iz susednih zemalja ili možda iz Floride, gde nema poreza na dodatu vrednost. Moći ćemo normalno da koristimo platne kartice, a vremenom i da se uključimo u Apple Pay sistem.

Za developer-e to znači da treba da se uloguje na App Store Connect i, u sekciji Pricing and Availability / New Countries or Regions omoguće prodaju aplikacije u novim App Store prodavnicama. Dobro je da to urade pre 10. aprila 2020 da bi njihovi programi bili raspoloživi i kod nas. Otvara se i mogućnost pisanja aplikacija samo za naša tržišta, što pod nekim okolnostima može da bude korisno.

3 Likes

Čak i za besplatne aplikacije moraju da se prihvate novi uslovi koje je postavio Apple. Cafe Sandžak i Sandžakpedia su već spremni :blush:

3 Likes

Hvala, ipak Hrvatski će biti bolji. Najradije bih Američki koristio al’ ne može :smiley:

A izvini… po cemu bolji? :roll_eyes:

Evo od danas i zvanično korisnici Apple uređaja iz naših država više neće morati da se registruju na nekim izmišljenim adresama! :clap:t3:

Pa bolji je zato što sigurno neće imati dosta app nekih koje imaju za Hrvatski app store i nije mi jasno, zašto apple :apple: nije ubacio jedan store samo za Balkan?

Zato što se na cijenu aplikacije obračunava i porez, PDV npr. koji je različit u svakoj državi. I koji ide svakoj državi pojedinačno naravno u državnu kasu.

1 Like