Kvalitetne zanimacije tokom samoizolacije

Zavalite se u fotelju i obiđite neke od najznačajnijih svetskih umetničkih kolekcija koje oblikovale kulturu svremene civilizacije

Tokom samoizolacije zbog korona virusa, osim nedovoljno zaliha za dve nedelje kućnog karantina, problem može da bude i dosada. I gledanje serija i filmova i pretraživanje interneta posle nekog vremena mogu da dosade, pa ukoliko ste ljubitelj umetnosti, možete tokom pandemije koronavirusa da posetite neke od svetskih muzeja koji nude virutelne ture, piše Travel and Leisure.

Google-ov servis Arts & Culture na jednom mestu je napravio listu od 500 muzeja koje možete posetiti preko interneta, a ovo su samo neki od njih koje može te obići “iz fotelje”:

1.Britanski muzej, London
Ovaj muzej u srcu Londona dozvoljava virtuelnim posetiocima turu u kojoj mogu da vide kamen iz Rozete i egipatske mumije. Osim toga, dostupne su još stotine artefakata.

 1. Gugenhajm, Njujork
  Google-ov Street View dozvoljava posetiocima da uđu u muzej Gugenhajm i prošetaju čuvenim spiralnim stepeništem iz svog doma. Tamo možete videti mnogo važnih dela impresionista, postimpresionista, dela iz vremena moderne i dela koja pripadaju savremenoj umetnosti.

 2. Nacionalna galerija umetnosti, Vašington
  Ovaj poznati američki muzej sadrži dve onlajn izložbekoje možete videti preko Gugla. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, gde se mogu videti komadi odeće iz vremena kolonizacije, a druga je kolekcija dela holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

 3. Muzej Orse, Pariz
  Virtuelno možete prošetati popularnom galerijom koja je dom desetina poznatih umetničkih dela francuskih umetnika koji su živeli i stvarali između 1848. i 1914. godine, kao što su Mone, Sezan i Gogen.

 4. Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti, Seul
  Jedan od najpopularnijih muzeja u Južnoj Koreji omogućava pristup korisnicima interneta širom sveta. Google-ova virtuelna tura vodi vas kroz šest spratova savremene umetnosti Južne Koreje i celog sveta.

 5. Muzej Pergamon, Berlin
  Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, Pergamon ima mnogo toga da ponudi. U njemu se nalazi veliki broj drevnih atrefakata, uključujući i Kapiju boginje Ištar iz drevnog Vavilona i Pergamonski oltar.

 6. Rijksmuzeum, Amsterdam
  U ovom muzeju možete videli umetnička dela iz zlatnog doba Hlandije, uključujući dela Vermera i Rembranta. Google nudi Street View turu ovog muzeja, pa ćete se na trenutke osetiti kao da ste zaista u njemu.

 7. Muzej Van Goga, Amsterdam
  Svi koji vole jedinstveni stil ovog holandskog umetnika mogu videti njegova dela posetivši ovaj muzej virtuelno. U njemu se nalazi preko 200 njegovih slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

 8. Muzej “Dž. Pol Geti”, Los Anđeles
  Evropska umetnost stara čak 12 vekova može biti viđena u ovom kalifornijskom muzeju umetnosti. Virtuelno ga možete posetiti zahvaljujući Street View turi, a u njemu ćete naći veliku kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

 9. Galerija Ufici, Firenca
  Jedna od najpoznatijih galerija koja sadrži umetničke kolekcije iz perioda Renesanse jeste Ufici, koja se nalazi u Firenci i koju je dizajnirao Đorđo Vazari 1560. godine za Kozma I Medičija, a njenim lepotama možete se diviti i onlajn.

 10. Muzej umetnosti, Sao Paulo
  “Museu de arte de Sao Paulo” je neprofitni muzej i prvi brazilski moderni muzej. On izgleda kao da lebdu u vazduhu zbog svoje specifične arhitekture, a ono što čuva u sebi možete videti u virtuelnoj turi.

 1. Nacionalni muzej antropologije, Meksiko Siti
  Sagrađen 1964. godine, ovaj muzej je posvećen arheologiji i istoriji Meksika pretkolumbovske ere. U njemu se nalaze 23 izložbena prostora puna drevnih artefakata, uključujući i neke koji pripadaju civilizaciji Maja.
2 Likes