Moj vanvremenski muhabet s Evlijom Čelebijom

Izvorno objavljeno na: https://magazin.sandzak.com/2021/04/08/moj-vanvremenski-muhabet-s-evlijom-celebijom/

- Selamun alejkum.

  • Ve alejkumusselam, - odgovorih, misleći da sam se povratio u vrijeme sadašnje. Pored mene stajaše čovjek produhovljenog lica, sa turbanom na glavi, sa štapom i musafirskim zavežljajem na ramenu. Kaže mi da je došao iz daleka, da je nekada davno dolazio u ovaj grad, ali da ga sada ne prepoznaje. Reče mi, ja sam Evlija Čelebija, putopisac.
1 Like

Odavno nijesam pročitao ovakav tekst…

Tako lijepo opisano, legao sam na krevet, slušalice na uši, i šetao Pazarom sa obojicom :blush:

Od najnovije stranke, očekuješ najviše. Očekujem pomirenje. Ajde kako, možda me ne interesuje, ali KAD da očekujem pomirenje? Do kad? Ima li roka? Ili ćemo ovako pa dok generacija ne izumre? Jer nema agende. Nema strategije. Od danas do sutra, ulična, gerilska borba. I sve tako iz publike posmatramo.

Malo nakon ovog teksta, pročitaš ovo:

Nema opravdanja. Tako bude to. S kim si takav si kažu. Počeće svi da liče jedni na druge. Ugledne daije se raspravljaju i vrijeđaju preko Fejsbuka. Razglabamo o tome je li Lečić silovatelj ili nije pred stotinama hiljada ljudi. Koga briga? Dokone.

1 Like

Evo vjeruješ bas sam sa Dzume došao i hajde da provjerim sta ima na našem sajtu te naidjoh na ovaj tekst i bio sam prilično dobro raspoložen prije toga slušajući tekst i razmišljajuci o njemu sam postao veoma uznemiren i pomalo tužan sta se je uradilo on onog našeg historijskog Pazara iz vrijemena naših djedova, da danas su sve interesdzije i ostali potupi ljudi na vlasti i koji nam diktiraju kako i sta trijeba da bude. Doista do sada nema tekst koji me je više pogodio sa istinom od ovog. Allah da nas sačuva kako je vrijeme došlo. :pensive:

1 Like