Nvidia donosi svoju Super Igru na Laptopovima : RTX 2080 Super, 2070 Super, uz poboljšani Max-Q

Ovo je veliki dan za prijenosna računala igara. Intel skida službene omote sa svojim desetojezgranih procesorima H-serije (suprotstavljajući se AMD-ovim impresivnim novim Ryzen 4000 čipovima). A Nvidia konačno donosi svoje Super kartice sa Turingom na Gaming laptopove, u obliku novih RTX 2080 Super i RTX 2070 Super.

Jedna stvar koju ovdje treba primijetiti je da je Nvidia mobilni RTX 2080 spustio s liste, jer uvelike preklapa novi 2070 Super. Međutim, mobilni RTX 2070 i 2060 ostaju zajedno sa ostalim Turing GTX GPU-ovima.

Uz nove GPU SKU-ove, Nvidia lansira neka poboljšanja u svojoj Max-Q tehnologiji, sa fokusom na efikasnost. Oni uključuju dinamičniju raspodjelu dostupnih termalnih terminala (sposobnost laptopa da rasipa toplinu koju stvara CPU i grafički silicijum) koja kompanija naziva Dynamic Boost. To omogućava grafičkoj kartici da troši više energije (na taj način povećava performanse) kada puni mišić CPU-a nije potreban (što se često događa tokom igranja, posebno na procesorima sa puno fizičkih jezgara i threadova ili logičkih jezgara ).

Intel i AMD razgovarali su i o tome, budući da je iskorištavanje raspoložive snage presudno za laptop. AMD-ova SmartShift tehnologija, koja je također u PlayStationu 5 (i eventualno Xbox Series X, iako za to još nemamo potvrdu), pomaže da poboljšate opće performanse igara na sličan način. Sa svoje strane, Intel je neko vreme imao različite oblike dinamičke raspodjele snage, ali ne na nivou sistema. Intel je nagovijestio da će više raditi s dinamičnim uravnoteženjem snage u hardveru sa svojim Xe Graphics-om i Tiger Lakeom, ali još nije pružio detalje.

Možda najviše primamljiva poboljšana značajka za one koji vole raditi stvari sa svojim laptopom osim igre - a često i kada nisu priključeni na struju - je ažuriranje kompanije Optimus tech koja se prebacuje na integrisanu grafiku kada ne radi sa GPU intenzivnim zadacima (poput sjedenja na radnoj površini ili radeći na većini zadataka sa produktivnošću).

Optimus postoji nešto više od decenije, ali nikada prije nije podržavao G-Sync ekrane, čime je tijekom godina skratio vijek trajanja baterije za sve veći broj laptopa usmjerenih na igranje. Sada će novi prijenosni računala podržavati Optimus i G-Sync (do 4K i 120Hz) tako da konačno možete dobiti dobro trajanje baterije, a kada niste u Gamingu i glatke varijabilno osvježene kadrove kada se u Gamingu. A za one koji žele poboljšati vijek trajanja baterije tijekom igranja i izvan utičnice, Nvidia kaže kako funkcija povećanja DLSS-a uz pomoć mašinskog učenja (sada DLSS 2.0) može poboljšati trajanje baterije do 20%.

Sve u svemu, Nvidia kaže da njena Max-Q poboljšanja imaju dvostruku efikasnost. Samo imajte na umu da ova tvrtka tvrdi da uspoređuje potpuno novi super opremljeni laptop 2080 sa trogodišnjim uporednim modelom s GTX 1080 i nije jasno je li DLSS 2.0 uključen u gornji dijapozitiv. Dakle, ti porasti efikasnosti vjerovatno potječu od više samo izmijenjenih vezanih uz Max-Q.

Kao i kad je Super stigao u desktop kartice, ovo bi osvježenje trebalo pružiti više performansi po Euru. Nivida kaže da će GTX 1650 laptopi sada početi sve do 699 dolara(€640 direktno prevedno ) , a RTX 2060 laptopi počinju od 999 dolara (€913 direktno prevedno). Evo kako Nvidia sada vidi cijene kako se igraju u odnosu na 2019. godinu.

Svaka razina spektra prijenosnih računala u osnovi dobiva 10-20% poboljšanje performansi s ažuriranjima 2020. godine. U kombinaciji s novim značajkama i lansiranjem AMD-ovih Ryzen 4000 i Intelovih mobilnih CPU-a 10. generacije H, 2020 izgleda da je sjajno vrijeme za nadogradnju na novi laptop. Asus Zephyrus G14 prvi je od vjerovatno puno novih dodataka našoj listi najboljih prijenosnih računala.

Izvor: Tom’s Hardware

Sta mislite vi o ovome , pisite vase misljenje dole.

1 Like