Parazit koji tjera skakavce i zrikavce da počine samoubistvo (utapanjem)

slika

Spinochordodes tellinii je nematomorph , tip beskičmenjaka pseudocelomata koji naseljavaju slatke kopnene vode, a koji, dok su u fazi larve, zaraze skakavce i zrikavce – mijenjaju njihovo ponašanje i tjeraju ih da počine samoubistvo – utapanjem.

Ovi parazitski crvi se razvijaju unutar [kopnenih] skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vrijeme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem koktela hemikalija, crvi ispiraju mozak svog domaćina i tjeraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – tjeraju ga da traži vodu, i kada je konačno pronađe, da u nju skoči.

Nakon što dospije u vodu, zreli S. tellinii crv – koji je u ovoj fazi (ispružen) već tri do četiri puta duži od svog domaćina, napušta tijelo koje je manipulisao i otpliva kako bi pronašao partnera, ostavljajući nesretnog skakavca ili zrikavca da se utopi…

Tim naučnika koji je istraživao ovo neobično i bizarno parazitsko ponašanje obavljao je terenski rad oko malog jezera na granici šume u blizini Avene les Bains u južnoj Francuskoj, gdje tokom ljeta horde zaraženih skakavaca – više od 100 za jednu noć – počine samoubistvo utapanjem.

slika

2 Likes