Plata u Srbiju danas

Znamo da su nam plate mizerne ovde i da imamo samo onoliko koliko da prezivimo.
Ne mozemo da odemo nigde osim Crne Gore, i opet na slamcicu.

Ovde kod nas, konobari nisi ni minimalac primali onaj koji je i drzava odredila, 200 evra. Davali su im po 150, a radili su vise nego sto treba, cak gore od baustelaca koji su u nemackoj.
Sto se drzavnog sektora tice mislim da su solidne.

Moje pitanje je koje biste vi plate zeleli da imate i kakav bi odredjeni posao radili za odredjenu platu?

2 Likes

Dobro nam dosla @Hadzera na nas forum. Lijepo se ugosti kod nas i nadamo se vise da ti vidimo ovdje na forumu.

Eh sad sto se tice toga ja cu samo kratko napisati da je ovo tema o kojoj ako bude i dalje aktuelna napisati cio esej zato sto ima mnogo al ukratko roditelji nas mole da sedimo u drzavi u kojoj samo pista i kriminalci upravljaju i utice na nas zivot a nasa alternativa je Nemacka ili ostale zemlje Inostranstva kao bolji finansijski zivot.

Kako nam je naš dragi preCednik najavio, do 2025 biće plate do 900 evra.

Ovako je i pre najavljivao velike plate.

Solidna za Srbiju plata je do 1000 evra. Barem ja tako mislim.

Svakako moramo da radimo, da bismo preživeli, pa kakva nam god plata bila.

To jeste to si upravu u potpunosti. Bre pa gledaj Belu Ladju koja je ogledalo kako se za 15 god apsolutno samo minimalno napredovalo i to veoma minimalno. Sta sve uradise od nas ne može se vjerovat.

Za to treba dobar tim stručnjaka, koji će da izračuna, u odnosu na standard, koliko je za koju profesiju dovoljna plata. Shodno vremenu, godinama, iskustvu, nivou obrazovanja, ali i vrsti posla. Druga stvar, zakonom treba zabraniti i kažnjavati sve ustanove koje zaposle bilo koga bez prethodnog pripravničkog i probnog rada. To bi izazvalo veću želju za radom i dokazivanjem, posebno kod mladih, tek svršenih diplomaca. Ovako svi maštaju o direktorskim foteljama dok su još u studentskim klupama, pa se razočaravaju kad im se to ne ostvari.
Dakle, da prestanemo da se upoređujemo, da umjesto toga počnemo da se takmičimo ko će bolje da radi, pa onda možda i bude promjena na bolje i možda i poslodavci počnu da se nadmeću ko će da da bolje plate.

1 Like

Prvo mislim da treba razdvojiti privatni i drzavni posao ovde. Drzava ima budzet i finansira se odatle, manje vise na jednake delove. Privatna firma je drugo, i zavisno od toga koliko firma zaradjuje, odnosno koliko jedan covek doprinosi on moze da trazi odredjenu visinu plate. Recimo ako dvojica automehanicara rade kod gazde, i mesecno radnja zaradjuje 10 hiljada evra, plati se pdv, struja, racunovodja i ostalo, onda se od profita moze kalkulisati koliku ce platu dvojica da imaju. A ako radnja ima zaradu 2 hiljade evra, kako moze jedan automehanicar traziti platu od 5 hiljada evra?

2 Likes

Pa da plata shodno privatnom poslu sto se ja slazem 100%, ali evo govorimo o drzavnom poslu o budzetu koji drzava ima sto je sasvim druga prica. Evo Nemacka vlada je u suficitu(visku koji dolazi do toga da drzava izmiri svoje dugove prema ostalima kojim duguje i posle ima jos dodatno za izgradnju skola,puteva i sl. ) milione ako ne i milijarde € ima suficit vlada Nemacke kao sto kazah pa eto i da Merkelova radi leva ruka desni dzep na ogromno sto ne sumnjam da ne radi ali eto ne znamo tacno, iako to radi ono stanovnici Nemacke ne osecaju to jer imaju izuzetno dobre plate i zivot i briga njih kao i sto bi nas da smo u takvoj situaciji.

2 Likes

Koji budzet drzava u dugovima do guse, smo pred bankrot, to si zaboravio da kazes. Ovo je sve na slamcicu bate, a opet krade se na veliko. na veliko!

1 Like

To vala jes pihcemo po malo nekako se ide kako mora