Porijeklo Pesteraca

Koliki udio stanovnistva Pesterske visoravni cine plemena porijeklom iz Sjeverne Albanije? Sve su agresivniji pokusaji albanizacije Sandzaka po internetu i institucionalno, poglavito ovog podrucja, sta mislite vi o ovome? Nisam siguran u vlastito porijeklo po muskoj liniji, pa bih bio zahvalan ako bi neko postavio link knjige Ejupa Musovica ili neke druge koja obradjuje ovo pitanje. Mislim da Klimenti, koji se po pitanju Pesteri dominantno forsiraju, iako su im potomci danas dominantno Albanci ne bi trebali biti pripisivani iskljucivo albanskom korpusu. Zasto? Zato sto su npr. Karadjordjevici najvjerovatnije porijeklom iz tog plemena, iako I2 haplogrupe koja je vjerovatno bila pridruzeno bratstvo, ali je pronadjena u jos jednom potomku Klimenata i to je srusilo predanje o Vasojevickom porijeklu Karadjordja). Ako je on kao srpski lider i vozd potekao od njih, mislim da trebamo odlucnije odgovoriti na sve one facebook propandne materijale od odredjenih organizacija gdje se dijele slike s culafima i onim bijelim maramama naglasava porijeklo Pesteraca i sugerira da su etnicki Albanci. Takodjer, pominje se u izvjestaju barskog biskupa jos u ta stara vremena u planinama prije dolaska na Pester da su bili bilingvalni, dakle da su govorili i albanski i nas jezik. Da li su zbog toga tako lako izgubili tu alb.komponentu, jer su na teritoriji Pestera govorili od starta drugim jezikom? Nisu nasilno ‘asimilirani’. Tako cesto u zadnje vrijeme srecem rasprave po ovom pitanju, pa me kopka i volio bih da razjasnimo sebi neke stvari.

3 Likes

Teško pitanje. Mislim da do sada niko nije prebrojavao tako nešto.

Politika. Ne može se niko “albanizovati” ako ne poznaje albanski jezik. Sve i da se izjasniš kao albanac i ne znaš jezik, teško da bi te albanci prihvatili kao svoga.

Dok ne odradiš DNK test ne znaš kojoj haplogrupi pripadaš. e1b je tipična za albance. i2 haplogrupa je velika haplogrupa i glupo je generalizovati stvari.

Moje porijeklo sigurno nije albansko po muškoj liniji, ali moj pradjed je nosio ćulaf (plis) sa čalmom (to je ćefin) na glavi. Masa naroda je u otomanskom carstvu nosio ćulaf. Fes su nosili imućniji, farba je bila skupa. I Srbi tvrde da je ćevap njihov, to ne znači da jeste.

Tačno je da je živjelo mnogo više albanaca u Sandžaku, ali su oni masovno migrirali na Kosovo, nešto manje u Albaniju u kasnije doba. Naravno da su i bošnjaci govorili albanski, zašto i ne bi. Mi smo braća i čuvali smo jedni druge, ratovali zajedno, jeli istu hranu, trgovali međusobno, dijelili istu sudbinu. I svi smo zajedno govorili turski, arapski, isto tako.

Na kraju, pušti se politike. Hajmo raditi nešto korisno.

2 Likes