Prihvatate li pojmove Sjeverni i Juzni Sandzak?

Imamo li potrebe za podjelu Sandzaka na Sjeverni i Juzni ?

Jeli to dobro za nas ?

Ko je poceo sa upotrebom ova dva pojma i zasto ?

Jesu li Sandzaklije u Sjevernom i Juznom Sandzaku iste naravi i obicaja ?

1 Like

Licno se ne slazem sa bilo kakvom podelom Sandzaka. Mislim da je pocelo da se naziva juzni deo Sandzaka, zbog verovatne nuznosti posle odvajanja Srbije i CG. Pa verovatno posle je uslo u govor Juzni Sandzak. Nemam pojma ko je poceo prvi… Mislim da je nuzno potencirati ovo juzno zbog toga sto su ovi nasi sveli Sandzak na Pazar i okolinu, a i zbog straha ovih iz, opet da kazem mada ne volim, juznog dela Sandzaka. Tamo se sapatom izgovara rec Sandzak rekao bih.

Sto se tice kulture, rekao bih po nosnji i obicajima, kulture jelte, Sandzak bi se trebao mozda ne podeliti, ali reci da je tacka spajanja i mesanja bosanske i albanske kulture. Te bi se podelio na istocni i zapadni Sandzak. Ako to ima smisla uopste potencirati. Ali mislim da je tako.

Kakvo je tvoje misljenje?

1 Like

Sandzak je Sandzak, nema tu ni juzni ni severni… Bar ja tako mislim

2 Likes

Već ga dele na Južni i Severni kako čitam po novinama. Crna gora južni, Srbija severni. Za mene će isto ostati Sandžak. I to je to. Jedan jedini. Kao i za sve ostale - nadam se.

slika

1 Like

Prvi je počeo Muftija da koristi te pojmove južni i sjeverni Sandžaka.
Ja lično nisam za to.
Otcepljenje Crne Gore od Srbije najviše je naštetilo Bošnjacima a i Srbima koji žive u Sandžak.

Jeste sigurno je bas Muftija napravio ovu sliku i nazvao ih srbijanskim i crnogorskim Sandzakom. I to glagoljicom :joy:

1 Like

Takvo nam je pismo. Kao i svakoj Državi što je neko… sad bismo trebali Bosančicu da učimo? Prvo pismo bošnjaka? :scream:

Nisi me razumeo. Muftija nije napravio tu mapu, jer bi pisao bosanskim pismom, latinicom. A mapu je napravio neki vojvodjanin hxxps://commons.wikimedia.org/wiki/User:PANONIAN

1 Like

Dobro za nas nije, niti se slažem sa tom podelom na Severni i Južni deo. Neka samo nama ostane onakav kakav jeste i kakav je bio, zajedno sa kulturom i običajima koje imamo, a i čini mi se da ih ne menjamo. Sandžak u :heart:

Pa nema veze ako nije on napravio. Piše i on ćirilicom ne brini… Čim je prihavtio da bude gore u Begišu :rofl:

Evo nadjoh u novinama The Chillicothe Constitution-Tribune, Chillicothe, Missouri, 13. maja 1944, spomen “južnog Sandžaka”, sa malim J…

Jos da ga dijelimo na sjeverozapad, jugoistok itd. i bice veselo. Podjela uvijek ima, ali ih ne treba siriti.