Sandžak Cafe App i privatnost

Pozdrav svima.

Jedno pitanje, možda za developere ove aplikacije…

Zašto prilikom instalacije aplikacije ista pita za dozvolu da pristupi mojim slikama/ arhivi, kontaktima, kameri, gps-lokaciji.

Nisam primetio da je kostantan pristup ovim sadržajima na neki način ključan funkcionisanju aplikacije?

I druga stvar, citiram iz politike privatnosti:
“Cafe Sandžak se obavezuje da će poštovati anonimnost i privatnost korisnika. Cafe Sandžak može prikupljati lične podatke korisnika, kao što su ime, adresa, telefonski broj ili e-mail adresa samo ako iste korisnik dobrovoljno dostavi Cafe Sandžaku-u. Cafe Sandžak prikuplja IP adrese korisnika i njihove e-mail adrese sa kojih su se registrovali.”
Da li time što sam dao saglasnost putem aplikacije, automatski dajem saglasnost po pitanju sakupljanja podataka na gore navedeni način?

Hvala unapred.

Naravno da nije ključan. Ali potpuna funkcionalnost nije zagarantovana. Na primjer, upload slika ili download fajlova je onemogućena dok se ne dozvoli pristup disku. Isto važi i za push notifikacije. Može slobodno da se ne dozvoli pristup dok se drugačije ne dozvoli kad se zatreba.

Ništa se ne prikuplja od ličnih ili bilo kojih drugih podataka automatski kad je u pitanju Cafe Sandžak app, ali ako korisnik sam ručno da takav podatak, onda je saglasnost automatska.

Svaka aplikacija, pogotovo socijalne mreže (kao što je Cafe Sandžak) prolaze vrlo rigorozne provjere od strane Apple-a i Google-a, pa i ako je u pitanju EU GDPR.

1 Like

Hvala na odgovoru :slight_smile:

1 Like