Siri shortcut "I'm getting pulled over"

U jeku policijske brutalnosti u Americi, ovaj shortcut za iOS je dobio na popularnosti danas. Inicijalno napravljen još 2018, “I’m getting pulled over” je besplatna “prečica” koju možete instalirati na telefonu.

Prečica (da je ne zovem nepravilno “aplikacija”) koristi Apple-ovu aplikaciju Shortcuts, koja korisnicima omogućuje automatizaciju slijeda radnji koje se mogu aktivirati jednim dodirom ili naredbom Siri-ju!

“I’m getting pulled over” zaustavlja svaki zvuk koji slušate, smanjuje jačinu svjetlosti na vašem uređaju, stavlja iPhone u režim Do Not Disturb i šalje poruke odabranim kontaktima da ih obavijesti da vas (policija) zaustavlja i šalje im vašu lokaciju. Tada prečica pali prednju kameru i započinje snimanje. Kad se snimanje zaustavi, video se šalje određenom kontaktu i može se uploadovati na iCloud Drive ili Dropbox kako bi kopija bila dostupna, odnosno rizik od brisanja bio eliminisan.

Kako instalirati shortcut?

Shortcuts je unaprijed instaliran na većini iOS uređaja, ali ako je nemate, dostupna je putem Apple App Store-a. Da biste instalirali nečiju prečicu, poput ove koju je stvorio Petersen, morat ćete ispraviti Settings da biste omogućili prečice trećih strana. Prvo napravite i pokrenite bilo koju prečicu. Nije važno je li potpuno besmisleno, Apple jednostavno zahtijeva pokretanje barem jedne prečice prije nego što korisnicima omogući instalaciju opcija treće strane. Nakon toga idite na aplikaciju Settings, otvorite Shortcuts i prebacite se na opciju “Dopusti nepouzdane prečice”. Jednom kada je vaš uređaj postavljen za pokretanje prečaca koje niste kreirali vi sami, preuzmite „I’m getting pulled over“. J

ednom instaliran, možete vidjeti puni slijed događaja koji će se dogoditi kada se aktivira. Kliknite “Dodaj nepouzdanu prečicu”. Zatim će se pojaviti prozor s konfiguracijom koji će od vas tražiti da navedete kontakt koji će biti obaviješten o vašoj lokaciji ako vas zaustavljaju i dobit će kopiju videozapisa iz interakcije. Možete odabrati više kontakata za obije opcije.

Da preuzmete shortcut:

https://www.icloud.com/shortcuts/cc95be30b285469ea22b7cff11ce0737

Članak o ovom shortcut-u koji sam našao:

3 Likes