@haris111
Objekat nikad nije podignut. Oni što ja nisam znala je, da je zemljište ipak vraćeno IZ, još prije nekoliko godina. Zato i nije urađeno ništa više od iskopanih temelja.
Ne trebaju meni tvoji argumenti. Ako ti možeš da živiš po principu “ja znam šta znam”, apsolutno sam ok sa tim. Ali ima i drugih koji znaju šta znaju, jer kako već sam kažeš, mala je to čaršija. Ovo je otvorena diskusija za sve, niko nikoga nije pozvao ili prozvao, niti bilo ko može kome da uskrati pravo da kaže svoje mišljenje. Upravo to i ja radim, iznosim mišljenje, uz činjenice koje se lako mogu provjeriti. Ne namećem niti prisiljavam bilo koga da prihvati. Tako da, podizanje tona i fore “tebi ću da kažem” ti apsolutno nisu na mjestu.
Vjerujem ja da postoje slučajevi gdje je vakufska zemlja prevedena na imena raznih ljudi. Ali to ne znači da je ispravno i da to treba podržat. Kome god savjest dozvoli da uzme imetak koji je neko uvakufio, neka prema savjesti i postupi.
Ovo je moj posljednji post na ovu temu, pa ću za kraj citirati dio iz Vakufname Jahja-age, jednog od velikih vakifa- zadužbinara:
„Kogod vakufu hadži Jahja kakvu zloupotrebu učinio ili što prodao ili preinačio, ili darovao ili promijenio, ili granice premjestio, takvome Bog ne pomogao, no pred Bogom na strašnome sudu su obje ruke oko grla ga uhvatio. Dao Bog takvi na oba svijeta selameta ne imao. Ko god od moje djece, bilo muške bilo ženske, od ovoga promijenio, takvoga Bog prokleo i anđeli Božiji i cio narod“.
Nobelovac Ivo Andrić je rekao: „Svi mi umiremo samo jednom a veliki ljudi po dva puta: jednom kad ih nestane sa zemlje, drugi put kad propadne njihova zadužbina".