Uputstva za konfiguraciju uređaja

Molimo da pažljivo pročitate ovu temu uključujući i Često postavljana pitanja prije nego zatražite pomoć.
U nastavku su navedeni samo neki od načina konfiguracije uređaja i aplikacija. Vremenom ćemo dodavati uputstva za najpopularnije uređaje i aplikacije po prioritetima.
Nekada se dešava da očekivani pozitivni rezultati iz uputstva ne prolaze u određenim verzijama aplikacija (nekad previše novim verzijama zbog bug-ova, nekad previše starim zbog nedostatka bezbjednosnih protokola, ili zbog nekih drugih softverskih problema). U tom slučaju pokušajte da ručno podesite Vaš email klijent. Ako i to ne prolazi molimo otvorite novu temu u ovoj kategoriji foruma i obrazložite detaljno problem. Zajednica i inžinjerski tim će Vam brzo izaći u susret. Hvala na razumijevanju.

Kako se podešava iPhone?

Prijavite se sa svojim korisničkim imenom i lozinkom na mail.sandzak.com (koristeći iPhone) i kliknite na dugme za preuzimanje iPhone konfiguracije. Tom prilikom će se bezbjedno skinuti konfiguracija na Vaš telefon i u podešavanjima (Settings) ćete pronaći profil (pod imenom vašeime@sandzak.com - SandžakMail) koji instalirate jednostavnim klikom na Install.

Prilikom instalacije biće potrebno da ukucate administrativnu lozinku telefona (ukoliko je zaštićen lozinkom) kao i lozinku Vašeg emaila. Nastavljate koristiti email preko Mail aplikacije.

Kako se podešava Android?

Outlook aplikacija
Kada prvi put pokrenete Outlook aplikaciju (besplatna je za skidanje sa Play Store-a), kliknete na “Get Started” --> unesete Vašu SandžakMail adresu --> sačekate nekoliko sekundi dok Outlook pokupi konfiguraciju sa servera (autodiscover) --> unesete Vašu lozinku --> kliknete na štrik u gornjem desnom uglu --> kliknete skip --> pregledate ili preskočite uputstvo za korišćenje Outlook-a i aplikacija je spremna za korišćenje.

Gmail aplikacija
Ukoliko Vaš Android telefon već ima Gmail aplikaciju (ako ne možete je slobodno skinuti sa Play Store-a), jednostavno pođite u Settings (sa lijeve strane menija na dnu) --> Add Account --> Other --> unesete Vašu SandžakMail adresu --> odaberite “Personal (IMAP)” --> ukucajte Vašu lozinku --> izmijenite Incoming server tako što će umjesto sandzak.com biti mail.sandzak.com --> takođe izmijenite Outgoing server u mail.sandzak.com. Ostatak procedure ostavite podrazumijevano i završite konfiguraciju.

Ostale aplikacije
Obično je procedura slična i za ostale aplikacije kao što je navedeno gore. Ukoliko imate želju koristiti neku drugu aplikaciju a ne znate kako da je konfigurišete molimo da pažljivo pročitate ovu temu uključujući i Često postavljana pitanja prije nego zatražite pomoć.

Kako da podesim email na računaru?

Outlook aplikacija (Windows i Mac)

Prilikom prvog pokretanja Outlook aplikacije, ukucate svoju SandžakMail adresu (klik na Continue) --> potom unesete lozinku gdje se to zahtijeva --> klik na Add Account.

Thunderbird aplikacija (Windows, Linux, Mac)

Tokom naših testiranja ova aplikacija je imala najviše problema prilikom skidanja konfiguracije sa servera (autoconfig). U svakom slučaju, prilikom dodavanja novog naloga ukucate svoj SandžakMail email i lozinku i kliknete na Add Account. Ukoliko ne prođe autoconfig, pređite na sekciju za ručno podešavanje klijenta da dovršite konfiguraciju ove aplikacije.

Koji su parametri za ručno podešavanje e-mail klijenta?

Primarni parametri kod podešavanja e-mail klijenta su serveri za primanje i slanje elektronske pošte kao i portovi po kojima će se komunikacija odvijati.

Incoming mail server” - koristi se za primanje email poruka (IMAP).
Outgoing mail server” - koristi se za slanje email poruka (SMTP).

Parametri za konfiguraciju su: