WD se izjasnjava pravo: Navodi sve pogone koji koriste sporiju SMR Tech

WD Konacno priznaje

in9HBxXny3iiFRRTe45K5h-650-80

Prošle nedelje pojavile su se vesti da WD , Seagate i Toshiba isporučuju tvrde diskove pomoću magnetnog snimanja u obliku šare (SMR), sporijeg oblika HDD tehnologije koji može rezultirati smanjenim performansama u nekim vrstama opterećenja, ali bez otkrivanja tog kritičnog deo podataka u marketinškim materijalima ili specifikacioni listovi. Odstupanje je bilo brzo, a sada WD udružuje pomirljivi ton sa svojim kupcima u nadogradnji na svom blogu. Kompanija je takođe otkrila da isporučuje i SMR tehnologiju na nekim od svojih WD Blue i WD Black tvrdih diskova za desktop PC i laptopove.

Novo objavljivanje stiglo je jučer na post bloga WD-a, u kojem je izneo svoje stajalište o korištenju SMR pogona. Proizvodjac tvrdi da je SMR tehnologija adekvatna za aplikacije za koje su pogoni dizajnirani, ali to je sigurno otvorena stvar rasprave s mnogim korisnicima koji tvrde da pogoni uzrokuju probleme u RAID redovima. Pitanja navodno proizlaze iz sporih brzina nasumicno pisanje brzina, koje uzrokuju mjerljivo smanjenje performansi, i pozadinskih aktivnosti za koje se pretpostavlja da su odgovorni za diskove koji ispadnu iz RAID niza. ( Brzo objašnjenje na dnu članka ovdje .) U oba slučaja, WD blog savjetovao je korisnike da moraju prijeći na skuplje modele dizajnirane za veće opterećenje ako imaju zahtjevnije potrebe.

Danas je kompanija ažurirala svoj blog više pomirljivim tonom, a takođe je otkrila sve svoje modele pogona koji isporučuju SMR tech. Pored WD Red NAS pogona koje je kompanija ranije priznala kako se koristi SMR tech, WD takođe isporučuje tehniku ​​u svoje 2.5 “i 3.5” WD Blue i 2.5 "WD Black crte. Oba modela su dizajnirana za desktop računare i laptopove, sa prvi dolazi kao pogon vrijednosti dok je drugi dizajniran za korisnike visokih performansi.

WD je priznao nedavnu grešku oko činjenice da se isporučuju pogoni bez otkrivanja da oni koriste sporiju tehnologiju snimanja, navodeći:

"Prošla je sedmica, u najmanju ruku, značajna za događaje. Kao tim, bilo je važno da smo pažljivo slušali i razumjeli vaše povratne informacije o našim pogonima WD Red NAS, tačnije kako smo komunicirali koje se tehnologije za snimanje koriste. Vaše brige su bile glasne i jasne. Evo liste naših unutrasnjih HDD-a klijenta dostupnih putem kanala: "

Tablica iznad prikazuje WD pogone koji dolaze sa SMR tehnologijom i pogone koji koriste brži konvencionalni magnetski zapis (CMR). Važno je da blog kaže, “… Hvala vam što ste nam omogućili da možemo bolje. Ažurirat ćemo svoje marketinške materijale, kao i pružiti više informacija o SMR tehnologiji, uključujući mjerila i slučajeve idealne upotrebe.”

To je dobrodošla najava za korisnike koji žele donijeti odluku o tome kada i gdje koristiti SMR pogone u svojim sistemima i NAS redovima.

SMR rezultira nižim performansama, ali omogućava uštedu troškova koja je privlačna nekim korisnicima, a ako se koristi u pravilnim vrstama opterećenja, te uštede vrijede razmjenu radi dobivanja pristupa dubljim kapacitetima. Međutim, upotreba SMR tehnologije za desktop i laptop uređaje za pokretanje vjerovatno će ostati tema otvorena za raspravu, jer bi njihov učinak pod stalnim radnim opterećenjima slučajnog pisanja mogao smanjiti performanse u standardnim operativnim sistemima.

WD-ov blog također kaže da će kompanija ubuduće dijeliti daljnje podatke, uključujući mjerila koja bi mogla dokazati drugačije, tako da ćemo morati pričekati da vidimo šta kompanija dijeli. Kao i obično, dokaz će se nalaziti u neovisnim referentnim vrijednostima trećih strana(3rd party), ali je ohrabrujuće vidjeti WD da se suočava s nedavnim pitanjima i obećava da će ih u budućnosti biti još veće. Nadamo se da će ostali preostali HDD dobavljači slijediti to.

Izvor : Tom’s Hardware

Podjitelite sa prijateljia mozda ce ih interesovati

3 Likes