Završetak eksperimentalnog testiranja Divan Web Konferencijskog Sistema

Originalno objavljeno na: https://www.sandzak.com/blog/2020/10/24/zavrsetak-eksperimentalnog-testiranja-divan-web-konferencijskog-sistema/

S radošću objavljujemo da smo uspješno realizovali projekat pod nazivom Divan. Divan je Web Konferencijski Sistem namijenjen ljudima koji koriste Zoom i slične sisteme a falile su im neke od opcija koje se inače plaćaju poput table za pisanje i slično.

Posebno nam je drago što smo u vremenu COVID-19 pomogli određenom broju profesora da nesmetano nastave da drže nastavu kao i nekim džematima da ne prekidaju džume i ramazanske mukabele.

Sistem će do daljnjeg da bude zasnovan na pozivnicama, te ako nekom treba ovako nešto neka nam se obrati na forumu i dobiće pozivnicu.

Divan je takođe zamišljen da bude kao pozadinski sistem drugim projektima u najavi tako da neće biti ograničeno njegovo korišćenje ovako.

Prvi projekat koji je iznio Divan kao podrška većem projektu je web stranica Asocijacije Prosvetara Opštine Sjenica – apos.sandzak.com. Ako ste profesor koji drži privatne (online) časove, APOS je jedna od adresa kojoj se možete priključiti, a Divan ga podržava kao mjesto na kojem se nesmetano drže časovi.

5 Likes

@sila kako se razlikuje Divan od Zoom-a i zašto bi neko koristio taj Divan umesto Zoom?

2 Likes

Vrlo interesantno pitanje i pokušaću da odgovorim na najkraći mogući način.

Za mnoge stvari koje Divan kao besplatan sistem posjeduje - morali bi platiti Zoom Pro. To uključuje sljedeće:

  • Besplatna verzija Zoom-a može dopustiti do 100 korisnika, Divan neograničeno.
  • Zoom morate platiti da bi ste imali tablu za pisanje/crtanje, Divan to ima besplatno.
  • Zoom možete koristiti samo 45 minuta, Divan neograničeno.
  • Za Zoom morate imati instaliranu aplikaciju, za Divan možete koristiti samo obični browser.
  • Za breakout rooms morate platiti Zoom, Divan to već ima.

Glavna razlika je u afinitetu. Divan je više za nastavnike i profesore, dok je Zoom više za poslovnu upotrebu. Ali kao što se može primjetiti, oba se koriste u razne svrhe, pa kao što sam naveo u članku, koristilo se i za ramazanske mukabele, mekteb, u jednoj emisiji na TV Sandžak i slično.

3 Likes