Da li nam djeca postaju manje inteligentna

Prepun je internet svakakvih tekstova, da se ponekad kao majka zabrinem. Je li zbilja tačno da su djeca iz generacije u generaciju sve manje inteligentna, i ko je tu najviše odgovoran? Roditelji, nastavnici, ili sistem uopšte?

5 Likes

Nisu nama deca manje inteligentna, nego su malo vise glupa. Zbog roditelja koji ocekuju da im nastavnici i profesori vaspitavaju decu, umesto oni sami. A u skoli treba da se obrazuju (ne vaspitavaju), i to opet do neke mere. Sto se ne moze nauciti u skoli, treba da se nauci kuci!

4 Likes

Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje deci.
Deca su prepuštena sama sebi.
Kupe im roditelji najbolje telefone, a oni gledaju pornografiju , gledaju polupane youtubere, gledaju one debilske crtane filmove…
Svetla nam je budućnost…

Skola

I dalje je trenutno stanje u školama, počev od 2009. Slažem se sa @Metkooo. Ali, i u školama takođe treba da se uče nekom vapitanju. To im je druga kuća :blush:

1 Like

Tacno. Ova slika odrazava danasnju realnost. Profesori nemaju autoritet. Iako prvenstveno njih krivim za takvu situaciju, opet drzava treba da ne gleda na skolstvo kao trosak vec kao investiciju. Nego bojim se kad dodje to vrijeme, u Sandzaku ce se najmanje investirati. Davace de petice za nista i eto nam medvedje usluge.

U drugom dijelu se ne slazem sa tobom. Skola treba da disciplinuje, a ne da vaspitava. Iako neki to poistovjecuju mislim da postoji velika razlika.

Školsko obrazovanje i vaspitanje, ta dva termina se suštinski razlikuju. Vaspitanje se odnosi na proces koji se, pre svega odvija, kući - u porodici a i u školskim ustanovama. Obrazovanje se dopunjuje vaspitanjem, to jest’ međusobno se dopunjuju i poklapaju. Učitelj, nastavnik ili profesor treba da poseduje predagoške veštine, jer nije samo dužnost učitelja da predaje lekcije i daje ocene, već da i sluša svoje đake, da im bude podrška i oslonac. Jedino tako đeca mogu da postignu svoj cilj :hugs:

Imam nekoliko prijateljica koje su mi ispričale svoje iskustvo iz škole, gdje im djeca budu diskriminisana od nastavnika zbog “rodbinske” veze sa roditeljima neke djece. I onda ova “ničija” djeca, vaspitana, ćute da ne prave problem, a probijaju se tatini i mamini sinovi i princeze.
Dakle, nisu samo zbog loših roditelja djeca postala lošija, nego i zbog loših, podmitljivih nastavnika/ profesora.

Yo yo! Captain here!

Obrazovanje i vaspitanje je postalo malo grozno u śkolama. Prvo ja bih vratio doba kad je bila śipka tu. To je čak i gore od jedinice bilo da se dobije. Sad kakav nam je zakon dośao, djeca mogu da se otru od nastavnike, i niśta, šuti i trpi… tako da bi najbolje bilo vratiti stari sistem, dje je pośtovanje, dje je nastavnik glavni i autoritet kao i śto treba da bude. Ukinut je i dnevnik, inovacije ubacuju, e-dnevnik, hoće gospoda moderno doba :grin: sad ulazimo isto kao i oni u učionice. Mislim katastrofa, a i to će dosta zatupeti djecu, digitalne učionice i bla bla…

Keptan,
Moraš priznat da se sve pomalo promijenilo. I roditelji, i nastavnici i djeca. Tako da kad se sve sabere, dobijemo to što dobijemo.

Ajde ovo za prut se slazem, ali…

… tehnologija moze da zaglupi samo ako se pogresno koristi! I tome smo svjedoci svakodnevno. Kako ce se primjeniti u skolama zavisi iskljucivo djelimicno nastavnika, a djelimicno i od plana i programa. Mada nisam siguran u kolikoj mjeri.

Čekaj, pitanje je bilo jesu li deca manje inteligentna, a ne jesu li vaspitana…
Ispadoše roditelji za sve krivi. Mada slazem se da su dosta postali naporni i da se previše mešaju.
Obrazovni sistem više ne valja. Deci se popušta umesto da im se program pojačava s obzirom da svet nekako ide napred, tehnologija i sve to…

Tiše malo pričaj ako može

U pravu si @Kupus ali se uglavnom koristi kako ne treba. Neka pa ćemo vidjet kad bude počelo da se koristi.

Pa ne bih mogao kazati da li deci treba stimulacija
u učenju tj. praktički + teorijski rad kao što se prije radilo ali da se tako kombinuje da drzi pažnju i uopšte da su prosto udubljeni u to učenje ili treba koristiti neke druge metode. Zaista ne bih mogo ništa kazat adekvatno jer moze se ovo odnositi i
pojedinačno. A Decu po prvo treba roditelji na prvo mjestu vaspitati i učiti lijepom poštovanju prema starijima i kako biti obziran u životu .Slazem se da škola treba da je nauk i da uči decu i dodatno poboljsava njihovo znanje kako opštim predmetima tako. i o drugim jer možda je neko bas najbolji u nečemu što sto ce mu najverovatnije najbolje ići tokom ostalog obrazovanja. Eh sada imao sam i ja nažalost ali verovatno svi ovdje loših profesora koji jednostavno nisu za tu profesiju koju rade i jednostavno kao osoba nisu sposobni da prenesu znanje na učenike bilo osnovog, srednjeg a posebno fakultetskog znanja… Ali ima i dece koja jednostavno su veoma loše obrazovana i koja nemaju adekvatno stanje ponašanja u društvu. Evo sada cu sa mojeg gledišta kao entuzijasta tehnologije dati neko svoje mišljenje. Roditelji moraju znati sta daju djecu za posedovati znaci po meni djeci treba dati 2 opcije, jedna je kao sto sam ja radio pre prvog Smartphone ili ti ga Telefon standardni na Touch Screen sam imao sve klasične tefome (od 12,13 god tek) I tako malo maknuti potencijalno odvlacenje pažnje i druge stvari ili uzeti detetu prije 16 taj telefon ali kontrolisat i upravljati i naučiti ih u najboljem mogućem načinu i smjeru čega se treba kloniti i gde ga treba usmjeravati, što je veoma lako. u današnjem vremenu samo se mora malo istražiti na internetu kako to raditi tu moderaciju na Telefonu. Sto se tice toga do nekih 16 godina pa eventualno možda i u daljem vremenu vremenu ako je potrebno i dalje moderirati a ne restriktovati niti manipulisati sa time trebao bi do tada znati sam sta moze biti ako kako i sta odvija. Sto sam odabrao ove godine zato sto tada već smatram da je dovoljno dijete shvatilo poentu vašeg učenja i usmeravanja od glupih. osoba koje pričaju samo gluposti. To je nesto u najkraćim crtama što bih kazao ako bi nastavio do sutra bi čitali ovaj tekst :joy:

5 Likes

Djecu uvek treba motivisati, da rade i slušaju. Mada, svaka njihova zanimacija, ili nešto novo što dobiju odvrati im pažnju. Tako da najbolje bi bio stari sistem :smiley: ja sam samo za to!

Ovo novo, možda je olakšalo nama oko administracije, al’ opet ima da se radi.

1 Like

Cime da ih motivisemo, cokoladicama? Igrackama?
Treba uvesti zakon da se deci zabrani koriscenje telefona, tableta i slicnih stvari, minimum do 15. godine

1 Like

Pa tako nekako može ali ako I treba pokušati i sa moderacijom ako neće da sarađuju tj slušaju onda do 16 god ga lisis toga.

Vi očigledno nemate djece, pa vam je lako da pričate. Djeci mora da se priušti nešto. Gledali smo i mi tv, igrali sega mega, i to smo znali po citav dan da ostanemo pred televizorom. Imali smo tetris isto. Nije toliko strašno dati djetetu da odgleda crtani ili odigra igricu, sve će to da pretastu ako je harmonija u porodici i ako se djeca nauče da otvoreno pričaju probleme. Ako nije, sve je džaba.

Prije su se citale novine a sad se visi na telefon. Ni stariji ne odmicu. Nisu vam djeca kriva niti roditelji. To je evolucija.

1 Like

To se zove dekadencija :unamused:

1 Like