Prava kombinacija u čekanje nove generacije (DDR5, AM5 itd.)

P.S: Nakon što sam napisao ovo shvatio sam da ima dosta sličnosti sa mojim prethodnim poštom ali ovaj je sa malo drugačijom temom

Sedim i razmišljam se kako da sebi a i savet ostalima kako uzeti zadovoljavajucu konfiguraciju a ne trošiti se puno. Pa od skoro mislio sam da stavim neke delove koje će potrajati ali DDR5 je blizu i do najviše 1 god nakon AM5 izadje pa do 2 max će biti lijepo dostupan sa solidnom cenom da sledeću generaciju tehnologije PC sistema što sam tim ako neko planira jak PC za bilo kakve potrebe trebao bi sačekati. Ali isto bih i vas pitao za mišljenje.

Recimo uzmimo konf koju ću ja sad veoma uskoro uzeti

Ryzen 5700G(€335)
Asus TUF GAMING B550M-PLUS (€100)
Fantech CG80 Kućište (€57)
Kingston Fury 16GB 3600MHz CL16 (€71)
Seasonic Focus GX 850W 80+ Gold (€123)
Seagate 4TB HDD(€50)
Crucial MX500 500GB SATA SSD (€0)

Celokupna cijena: €730(€630 ako uzmeš ovo 100€ i alociras ka ovome)

Eh sad objašnjenje. Kako je sad sa grafičkama situacija koju svi znamo za ovaj procesor je najbolje uzeti ako imamo plan radit nešto ne mnogo zahtevno u smislu medija i sl. Gaming može sigurnih 60FPSa(sve zavisi do igre) recimo Resident Evil Village koja je skorija igra bez Pomoći Modova dostiže oko 50-60 FPSa sa FSRom ugrađenim mada sve zavisi od podešavanja. Recimo GTA V dostiže 110-150FPSa sa third party softverima tj kodovima koji omogućavaju FSR u igre u koje još nisu zvanično dostupne. Mnogo je bolja solucija nego kupovina RX 580/580 8GB za absurdno nelogično cijene a performanse nisu mnogo bolje.

B550 matična može i najeftijija koja se može naći verovatno za 70-80€ ali ovu je solidno jer podržava procesor iz kutije i ne brineš za Update BIOSa.

Ovo kućište ima Mesh napred ono barem koliko toliko i ima 4 kulera uključeno 0w čak i ako je jeftino ali posluži.

RAM može se sigurno i gori kupiti neki C19 ali iskreno veoma je mala razlika tako da zadržati ovaj je svesno.

Ovo napajanje jeste preterano za ovaj Build ali imati u vidu da sledeći koji nadogradis sa Grafičkom kartom i procesorom nove generacije dobro će naći i poslužiti i kao što se zna Napajanje je jedina komponenta koja može da se prenosi iz PCa u PC sve dok je neko kvalitetno.

Ovaj build može i bez HDDa ali kad je već jeftino uzeti eto da ima dovoljno za sve programe/fajlove(filmove, serije(multi-sezone što imaju po 50+GB u najboljem kvalitetu), igre itd.)

I zadnji stavio sam zato što ja lično imam ali eto ko nema samo na ovu cenu uračuna umesto HDDa 500GB SSD i dobija istu cenu.

Šta vi mislite , da li bi ovo bas služilo nekom ko ne zahteva puno i kome podrazumevamo ne ide rezolucija van 1080p a ispod je €750 Eura i onim koji čekaju novu generaciju poput AMD AM5 i Intelovog konkurenta. Da li je možda bolje zameniti sa nečim još nižim imajući u smislu da ostale stvari će se znatno sniziti a postoji i mogućnost da ne može ostale stvari uraditi za tu manju cenu.

Šta mislite?

1 Like