Došao sam na ideju da napravimo naš (tile) server koji će služiti za koncentrisanje na Sandžačku oblast kako bi bolje upoznali našu domovinu. Proof of Concept je već tu, i može se pogledati na https://mapa.sandzak.com/test (na mobilnom izgleda previše sitno, ovo je test za Desktop, napravićemo i za mobilni). Bila je muka ovo do sad napravit
U budućnosti planiram da se integriše pretraga i slične stvari. Ako imate ideju za šta bi (još, osim Sandžakpedije) moglo da se upotrijebi, vikajte!
Svakako, kao i svaki projekat na sandzak.com domenu, i ovaj projekat je slobodan tako da svi mogu da učestvuju u razvoju. Pa bujrum, ko smije i umije - njemu dvije
Mapa server je već integrisan sa Sandžakpedijom (na mobilnom telefonu i desktopu izgleda OK!). To znači da možete na svaki Sandžakpedijin članak unijeti mapu Sandžaka i iscrtati poligon i/ili označiti neko mjesto kao u primjeru ispod.
Umetavanje karte:
Iscrtavanje poligona i označavanje mjesta pin-ovima:
Finalna test stranica:
Mapa se svlači sa OpenStreetMap. Možemo direktno učestvovati u mapiranju Sandžaka preko openstreetmap.org. Onda se naša mapa aptejtuje preko te mape. Takođe, možemo sami da nastavimo ovo, ali niko drugi neće imati koristi. Objaviću ovdje i par linkova kako učestvovati u razvoju OpenStreetMap i kako bi smo mogli svi zajedno da radimo na ovome.
Dosta toga nedostaje na mapi (iako je mapa bogatija od Google Maps po mnogim osnovama, npr pećine!) , i ja se prvi zalažem da zajednički iscrtamo i ubacimo u mapu sve relevantne stvari iz oblasti kulture, turizma itd.
Zar nije sramota da imamo svaku benzinsku pumpu na mapi a ne i sve džamije? Mislim da da.
Drugo, možda se meni samo čini, ali je li sramota da je Berane bolje iscrtano i ima više detalja od Novog Pazara? Mislim da da.
Eto malo je nabacano, ali kad mi se skupe misli napisaću ovdje kako ide razvoj a ostali molim vas da se uključite!
Selam