Projekat Rječnik bosanskoga jezika

Ideja se rodila mjesecima unazad i potrošeno je dosta vremena da se obradi i ubaci sadržaj iz rječnika bosanskog jezika. Do sada smo ubacili i pripremili cca 40 hiljada riječi, ostalo je još 20% od obradjenog sadržaja da se prebaci na stranicu.

https://rjecnik.sandzak.com

Sljedeći koraci će biti ubacivanje sandžačkih riječi i fraza. Ponosan sam na ovaj dio Sandžakpedijinog (ćerkinog) projekta i nadam se da će se i drugi uključiti u njega i doprinjeti razvoju slobodnog dijeljenja znanja.

Uskoro ćemo i apdejtovati i Sandžakpedijinu aplikaciju za mobilne telefone tako da će rječnik biti dostupan unutar aplikacije (a ne van kao što je to sada).

2 Likes

Kako mozemo da doprinesemo da npr svoju rec dodamo kao primjer Steker to je rijec koja je sacuvana u Bosanskom jeziku a korene ima iz Nemackog i to je zapravo Nemacka rec Stecker ≃ stecken muski rod - uticnica,ustekati,utaći ,zabosti ili ler na Bosanskom , Leer (lauf) na nemackom sto znaci prazan rad motora , menjac nije u brzini i slicni. ?

1 Like

Prvo moraš da se registruješ. Onda kreneš da napraviš novi članak, vidi ovdje kako - Kako napraviti novi članak. Ovo je isto primjenjivo i za rjecnik.sandzak.com, iako je upustvo primarno napisano za wiki.sandzak.com.

U najkraćem, registruješ se i pođeš na https://rjecnik.sandzak.com/šteker i napraviš stranicu odatle. Onda u izvorni kod (klikneš “Uredi izvor” - NE Uredi) nalijepiš sljedeći templejt (vidiš ovo je izvorna stranica za riječ štektati):

{{Infobox_rjecnik
| rijec = štektati
| znacenje = gl. nesvrš., prez. štekćem - ispre­kidano i ljutito lajati; pucati isprekidano iz mitraljeza.
}}
[[Kategorija:Bosanski rječnik]]

Dakle isti ovaj templejt, samo izmijeniš liniju rijec i liniju znacenje. Sačuvaš i to je to.

Danas je okončan update mediawiki sistema za Rječnik. Takodje uredili smo svaku stranicu rječnika da ponudi srodne riječi (Povezani članci) tako da korisnici budu animirani i nauče malo više nego što su planirali :blush: Ovo je uključivalo i dodatni softver poput Elasticsearch i drugih plugin-ova koji omogućuju inteligentno povezivanje srodnih stranica. Sav ovaj rad je zauzelo dosta resursa na serveru, i zbog opterećenosti ćemo morati i sam server da apgrejdujemo uskoro.

p.s.
Pošto je upgrade mediawiki sistema malo kompleksan i ima dosta ručnog rada, vidjećemo da se potrudimo da završimo i upgrade glavne Sandžakpedije. To takodje uključuje i prelazak na PHP 7.4 koji obećava bolju bezbjednost i daleko bolje performanse.

2 Likes